OBRAČUN PRINČEVA U BAKINGEMSKOJ PALATI: Čarls i Vilijam razgovarali sa kraljicom pre nego što je Endruu oduzela titule! VIDEO
Foto: EPA

drama

OBRAČUN PRINČEVA U BAKINGEMSKOJ PALATI: Čarls i Vilijam razgovarali sa kraljicom pre nego što je Endruu oduzela titule! VIDEO

Planeta -

Princ Čarls i princ Vilijam su savetovali kraljicu da obojica veruju da je Endrjuova uloga u kraljevskoj porodici postala neodrživa uoči njene odluke da mu oduzme vojne titule, pokroviteljstvo i korišćenje „Njegovog kraljevskog visočanstva“.

Princ od Velsa i vojvoda od Kembridža savetovali su kraljicu da je potrebna drastična akcija nakon odluke američkog sudije da se Endruovo građansko suđenje zbog optužbi za seksualno zlostavljanje mora nastaviti, a on je odlučan da se bori protiv optužbi.

Kraljici je jasno stavljeno na znanje da, što se tiče Čarlsa i Vilijama, kraljevska porodica ne može dozvoliti da se druži sa Endrjuom, da ošteti instituciju kojoj su dužni da služe i štite. Jedan viši izvor iz kraljevskog domaćinstva rekao je Standardu: „Na princu od Velsa i vojvodi od Kembridža je da obave svoju dužnost, bez obzira koliko lično bolna, za dobro institucije monarhije kojoj oboje služe i kojoj će jednog dana olovo.”

Taj potez uslijedio je nakon što je Andrev (61) jasno stavio do znanja da namjerava da se bori da očisti svoje ime. On i dalje odlučno negira tvrdnje o zlostavljanju koje je iznela Virdžinija Giuf.

Konačna odluka o Endrjuu pala bi na monarha. To predstavlja njegovo potpuno uklanjanje iz zvaničnog kraljevskog života i pokušaj da se monarhija udalji od vojvode, koji je nekada bio drugi u redu za tron, u godini kraljičinog platinastog jubileja.

Žufreova je danas pohvalila sudsku presudu kojom je njenom parničnom postupku protiv njega omogućeno da nastavi sa suđenjem. Sudija Luis A Kaplan u sredu je odbacio zahtev Endruovih advokata da se tužba povuče nakon što su tvrdili da se ona odrekla svog prava da goni kraljevsku porodicu potpisivanjem poverljive nagodbe sa osramoćenim finansijerom Džefrijem Epstajnom.

Žufreova tuži Endrua u SAD zbog navodnog seksualnog napada dok je bila tinejdžerka. Na Tviteru je napisala: „Drago mi je što ću imati priliku da nastavim da otkrivam istinu i duboko sam zahvalna svom izvanrednom pravnom timu. Moj cilj je uvek bio da pokažem da bogati i moćni nisu iznad zakona i da moraju da odgovaraju. Ne idem sam ovim putem, već zajedno sa nebrojenim drugim žrtvama seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima.”

Izvor blizak vojvodi od Jorka, koji čuva tu titulu koju mu je dala kraljica kada se oženio Sarom Ferguson 1986. godine, rekao je sinoć: „S obzirom na čvrstinu sa kojom je sudija Kaplan pozdravio naše argumente, nismo iznenađeni presudom. Međutim, to nije bila presuda o meritumu navoda gospođe Giuffre. Ovo je maraton, a ne sprint i vojvoda će nastaviti da se brani od ovih tvrdnji.

Bakingemska palata je sinoć potvrdila Endruovo uklanjanje iz zvaničnog kraljevskog života u izjavi: „Uz kraljičino odobrenje i saglasnost, vojna pripadnost i kraljevsko pokroviteljstvo vojvode od Jorka vraćeni su kraljici. Vojvoda od Jorka će nastaviti da ne preuzima nikakve javne dužnosti i brani ovaj slučaj kao privatni građanin. Pretpostavlja se da su Čarls i Vilijam obavestili monarha, koji u aprilu ima 96 godina, da se kraljevska porodica mora jasno distancirati od optužbi protiv Endrua, koga gđa Giuf optužuje da je imao seks sa njom tri puta kada je imala je manje od 18 godina nakon što ju je njegov prijatelj Epštajn prodao radi seksa.

Vojvoda će morati da se brani od gospođe Giuffre kao privatna građanka, i više neće biti spominjanja „Njegovo Kraljevsko Visočanstvo“ u građanskom sudskom sporu i pravnim dokumentima. Tvrdi se da je ovaj sporazum obostran, a vojvoda je odstupio radije nego da bude nametnut. Ali podrazumeva se da je Endru, koji je posebno blizak kraljici, razoren razvojem događaja. On neće učestvovati u zvaničnim događajima povodom platinastog jubileja koji obeležavaju njenu 70 godina vladavine.

Vojne titule i kraljevske uloge bivšeg pilota ratnog helikoptera Foklanda i oficira Kraljevske mornarice ići će drugim članovima porodice, iako će zadržati svoj službeni čin viceadmirala.

Stariji član kraljevskog doma je rekao: „To znači da se neće vratiti princu Endrjuu bez obzira na ishod bilo kakvog pravnog postupka. Za njega zaista nema povratka.“

Kurir.rs/Evening Standard

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track