DOK RUSIJA I ZAPAD RASPRAVLJAJU O NJIHOVOM ČLANSTVU, FINSKA PORUČUJE: Ne razgovaramo o ulasku u NATO, nemamo takav plan!
Foto: EPA / Toms Kalnins

usred tenzija

DOK RUSIJA I ZAPAD RASPRAVLJAJU O NJIHOVOM ČLANSTVU, FINSKA PORUČUJE: Ne razgovaramo o ulasku u NATO, nemamo takav plan!

Planeta -

Finska ne planira da se pridruži NATO-u, izjavio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Peka Havisto, usred pojačanih bezbednosnih tenzija između njenih suseda Rusije i Ukrajine.

"Finska ne razgovara o pridruživanju NATO-u i nema takav plan u budućnosti... Bezbednosna politika Finske ostaje nepromenjena", rekao je Havisto novinarima na posle sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Francuskoj, preneo je Rojters.

Komentarišući upozorenje poljskog ministra spoljnih poslova da je Evropa bliža ratu nego što je bila u poslednjih 30 godina, Havisto je rekao da razume pritisak pod kojima su Ukrajina i Poljska zbog nagomilanih bezbednosnih tenzija na njihovim granicama.

"Ali nadam se da nismo u takvoj situaciji", rekao je Havisto.

Interes Finske i Švedske za članstvo u NATO-u bio je tema međunarodne rasprave ove nedelje dok su ruski i američki zvaničnici razgovarali o bezbednosnoj politici u Ženevi.

U četvrtak je američki državni sekretar Entoni Blinken nagovestio u intervjuu za MSNBC da Finska želi da se pridruži NATO-u nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao novinarima u sredu da će Rusija ulazak Finske u NATO smatrati "instrumentom konfrontacije".

I zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da će SAD biti spremne da razmotre zahtev Finske i Švedske za ulazak u NATO čim te zemlje izraze želju.

Švedska i Finska nisu članice Alijanse, ali sarađuju sa njom kao partnerske države.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Toms Kalnins

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track