ŠTA SE DEŠAVA SA SEVERNOM KOREJOM? Četiri raketne probe za manje od mesec dana
Foto: EyePress News / Newscom / Profimedia

novo lansiranje

ŠTA SE DEŠAVA SA SEVERNOM KOREJOM? Četiri raketne probe za manje od mesec dana

Planeta -

Severna Koreja u ponedeljak je izvela, kako se pretpostavlja, četvrtu raketnu probu ove godine, ispalivši dva projektila u okean kod istočne obale Korejskog poluostrva.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši rekao je da su dve balističke rakete ispaljene u razmaku od tri minuta sa zapadnog dela Severne Koreje.

Prema ranim procenama Japana let projektila iznosi oko 300 kilometara, sa maksimalnom visinom od 50 kilometara, rekao je Kiši.

Portparol južnokorejskog ministarstva odbrane Bu Seung-čan rekao je da obaveštajne službe Južne Koreje i Sjedinjenih Država analiziraju detalje današnjeg lansiranja.

Današnje testiranje raketa usledilo je posle dva testa prošle nedelje i jednog nedelju dana ranije, dok Pjongjang nastavlja da radi na svom raketnom programu.

Severna Koreja je saopštila da je uspešno ispalila hipersonične rakete 5. i 11. januara, navodi KCNA. Pjongjang je takođe probno ispalio dve, kako se pretpostavlja, balističke rakete kratkog dometa iz vagona 14. januara.

Posle raketne probe prošlog utorka, SAD su najavile sankcije za osam severnokorejskih i ruskih pojedinaca i entiteta zbog podržavanja programa nuklearnog naoružanja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track