OVO JE 6 ŽIVOTINJSKIH VRSTA KOJIMA PRETI IZUMIRANJE Njihova staništa su sve više negostoljubiva, moraju da menjaju i način ishrane
Foto: David Tipling / robertharding / Profimedia

klimatske promene

OVO JE 6 ŽIVOTINJSKIH VRSTA KOJIMA PRETI IZUMIRANJE Njihova staništa su sve više negostoljubiva, moraju da menjaju i način ishrane

Planeta -

Promene temperature i drugi uticaji klimatskih promena postaju sve očigledniji, a učinke već vidimo u celom svetu. Neka ostrva više ne postoje zbog porasta nivoa mora, prirodne katastrofe događaju se sve češće i svake godine više životinjskih vrsta izumire zbog uticaja klimatskih promena na ekosisteme i staništa u kojima žive, piše Green.hr.

Klimatske promene na nekoliko načina utiču na životinjske vrste. Moraju da se prilagode promenljivoj klimi - što je njihova staništa učinilo manje prijatnim, a ponekad čak i negostoljubivim.

polarni medvedi, klimatske promene, globalno zagrevanje
foto: EPA/STR

Tu je i porast zagađenja vode, vazduha i čvrstog otpada što utiče na hranu koju jedu i staništa u kojima žive. Neke životinje moraju da izmene način na koji se hrane kako bi preživele uticaje klimatskih promena. Ako pojedine životinjske vrste ne mogu da migriraju u područja sa povoljnijom klimom, mnogo je verovatnije da će izumreti.

Gepardi

Gepard je najbrža kopnena životinja na svetu i suočava se sa brzim izumiranjem usled klimatskih promena. Trenutno je naveden kao ugrožena vrsta na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). U nekim područjima i populacija plena geparda opada. Kao rezultat toga, gepardi su morali da promene način prehrane, odnosno da love druge životinje koje žive u istom okruženju.

Porast temperatura čak je uticao na sposobnost reprodukcije ove velike mačke. Neke studije su pokazale da su mnogi muški gepardi snizili nivo testosterona. U nekim slučajevima uočeno je da je broj spermatozoida geparda gotovo deset puta manji od prosečne kućne mačke, a naučnici veruju da su ova otkrića posledica viših temperatura izazvanih globalnim zagrevanjem.

Pande

Ovaj zaljubljenik u stabla, težak dve tone i zaštitni znak Svetskog fonda za prirodu (WWF) hrani se isključivo bambusom. Međutim, klimatske promene smanjuju količinu bambusa koji raste u prirodnim staništima ovih životinja u Kini. Osim što im je glavna prehrana, bambus im pruža i zaklon.

Drugim rečima, učinci klimatskih promena imaju itekako veliki uticaj na dobrobit džinovskog medveda pande.

Zelene kornjače

Zelene kornjače, poput mnogih životinjskih vrsta, osetljive su na promene temperature uzrokovane globalnim zagrevanjem. Budući da pol bebe kornjače zavisi od temperature peska na kojem je položeno jaje, klimatske promene utiču i na razvoj ovih kornjača. Toplija područja daju ženke kornjača. Dakle, sa klimatskim promenama koje uzrokuju porast temperatura, izleže se više ženki nego mužjaka. To može uticati na rast populacije zelenih kornjača u budućnosti, jer to znači manje partnera za parenje ženki.

Azijski slonovi

Ovi veliki ušati sisari izuzetno su osetljivi na porast temperature. To je zato što da bi opstali treba da piju mnogo sveže vode, a još više kad je toplije vreme!

0425490972, azijski slon, slonovi
foto: - / Ingram / Profimedia

Dakle, klimatske promene i globalno zagrevanje otežavaju slonovima svakodnevno dobijanje količine vode koja im je potrebna.

Topliji uslovi takođe olakšavaju invazivnim biljkama da uspevaju i prerastu redovne izvore hrane slonova - poput lišća bambusa i banana.

Polarni medvedi

Klimatske promene i globalno zagrevanje smanjuju količinu arktičkog morskog leda. Ovaj led je važan jer je to područje na kojem polarni medvedi žive i gde love foke.

Dakle, kako količina leda postaje sve manja, to znači da polarni medvedi imaju manje pristupa hrani, a njihova staništa postaju sve manja.

Pingvini

Ove ptice žive na antarktičkom kontinentu i hrane se bićima poput škampa koja žive pod ledenim pokrivačima.

0048418305, pingvini, Kraljevski Pingvin
foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

Klimatske promene uzrokuju topljenje leda na ovom području.

A kako se led topi, populacija im se smanjuje i pingvini moraju da migriraju iz svog prirodnog staništa kako bi pronašli alternativne izvore hrane.

0048414647, pingvin, pingvini, Kraljevski Pingvin
foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

To im otežava smirivanje i parenje tokom sezone razmnožavanja - jer im ponekad jednostavno nedostaje hrane.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track