OTKRIVENA KORONA KOD 11 HRČAKA: Hongkong naredio ubijanje 2.000 životinja
Foto: David Špidlen / Bod zlomu / Profimedia

"mere iz opreza"

OTKRIVENA KORONA KOD 11 HRČAKA: Hongkong naredio ubijanje 2.000 životinja

Planeta -

Hongkong je u utorak naredio da se usmrti 2.000 hrčaka i upozorio vlasnike kućnih ljubimaca da ne ljube životinje, pošto je novo žarište slučajeva kovida-19 povezano sa prodavnicom kućnih ljubimaca, premda nema dokaza da domaće životinje mogu preneti bolest na ljude.

Zbog slučajeva delta varijante kod ljudi, povezanih sa radnicom u prodavnici, testirane su stotine životinja, pri čemu je 11 hrčaka bilo pozitivno.

Ministarka zdravlja Hongkonga Sofija Čan naglasila je na konferenciji za novinare da nema dokaza da domaće životinje mogu da prenesu bolest na ljude, ali vlasti su svejedno delovale iz opreza kako bi zabranile uvoz i prodaju kućnih ljubimaca glodara.

"Vlasnici kućnih ljubimaca trebalo bi da održavaju dobru higijensku praksu, uključujući pranje ruku nakon dodirivanja životinja, rukovanja njihovom hranom ili drugim predmetima, i izbegavanje ljubljenje životinja", takođe je rekao novinarima direktor sektora za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu Leung Siu-fai Leung.

"Ako građani imaju hrčke, treba da ih drže kod kuće. Nemojte ih iznositi", dodao je.

"Humano ubijanje" hrčaka

Prikupljene su stotine životinjskih uzoraka, uključujući zečeve i činčile, ali samo su hrčci do sada bili pozitivni. "Iz opreza ćemo preduzeti preventivne mere protiv svih mogućnosti prenosa koje ne možemo isključiti", rekla je Čan.

Nakon tri meseca bez lokalnog prenosa Hongkong ove godine ima desetine novih slučajeva kod ljudi, što je izazvalo nova ograničenja letova i društvenog života. Hiljade ljudi poslate su u karantin. Većina novih slučajeva odnosi se na vrlo zaraznu novu omikron varijantu iako je klaster koji vodi do radnice u pet šopu bila delta varijanta.

Leung je rekao da će oko 2.000 hrčaka u 34 prodavnice za kućne ljubimce i skladišta biti "humano ubijeno". Svako ko je kupio hrčka nakon 22. decembra 2021. trebalo bi da ga preda nadležnima na usmrćivanje i da ga ne ostavlja na ulici, dodao je.

Uspostavlja se i telefonska linija za upite o kovidu-19 vezano za hrčke.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track