MILIJARDERI UBRZANO KUPUJU KRIPTOVALUTE: Jedan od njih objasnio zašto to rade! VIDEO
Foto: Profimedia

finansije

MILIJARDERI UBRZANO KUPUJU KRIPTOVALUTE: Jedan od njih objasnio zašto to rade! VIDEO

Planeta -

Tomas Peterfi je 2017. platio oglas na celoj stranici u Volstrit džurnalu upozoravajući na opasnosti koje kriptovalute predstavljaju za tržišta kapitala.

Ovih dana, mađarski milijarder je dobro upućen u kriptovalute. Peterfi, vredan 25 milijardi dolara, rekao je da je mudro imati dva do tri odsto ličnog bogatstva u kriptovalutama, za slučaj da „normalne“ valute odu dođavola, piše Blumberg.

On sam poseduje neke, dok njegova kompanija Interactive Brokers Group Inc. nedavno je ponudio kupcima priliku da trguju Bitkoinima, Etereumu, Lajkoinu i Bitkoiun Kešu, nakon što su otkrili da su njihovi kupci u žurbi da se uključe u akciju.

Peterffi, 77, rekao je da će Interactive Brokers u Griniču, Konektikat, moći da trguju sa još pet do 10 kriptovaluta počevši od ovog meseca.

„Moguće je da bi kriptovalute mogle da ostvare izvanredne prinose – čak i ako vrede suprotno“, rekao je Peterfi. „Mislim da može (vrednost) pasti na nulu, a mislim da može ići na milion dolara“, rekao je on u intervjuu. "Nemam pojma."

Njegov pristup naglašava promenu u stavovima investitora prema kriptovaluti koji su nekada prezirali ili su bili oprezni prema digitalnim tokenima, ali su shvatili, posebno 2021., da ne mogu sebi priuštiti rizik da propuste velike dobitke.

Čak i dok su cene divlje fluktuirale, veliki i mali investitori su zaronili u Bitcoin i Ethereum, kao i nezamenljive tokene i niz drugih kriptovaluta.

Rej Dalio je nedavno otkrio da u svom portfelju drži barem nešto Bitcoina i Ethereuma samo nekoliko meseci nakon što je doveo u pitanje korisnost kriptovaluta kao načina za očuvanje bogatstva. Osnivač kompanije Bridgevater Associates gleda na ulaganje kao na alternativni novac u svetu u kome je „keš smeće“, a inflacija podriva kupovnu moć.

Pol Tjudor Džons je otkrio da je investirao u kriptovalute kao zaštitu od inflacije i skoro polovinu porodičnih kancelarija sa kojima posluje Goldman Sachs Group Inc. bila zainteresovana za dodavanje digitalnih valuta u svoje portfelje, prema nedavnom istraživanju banaka.

Kriptovalute sve više prodiru u glavne tokove finansija, iako sa zajedničkim uspehom.

Prošers je pokrenuo prvi američki bitkoin fjučers ETF, koji je privukao više od milijardu dolara za dva dana, pre nego što su se prilivi raspršili i cene pale od njegovog debija u oktobru. Kripto entuzijasti se i dalje nadaju da će američki regulatori odobriti ETF koji zapravo drži Bitcoin 2022. godine.

Još bolje, Coinbase Global Inc. je izašao u javnost i sada ima tržišnu vrednost od 54 milijarde dolara. Njegov osnivač, Brajan Armstrong, vredi 9,7 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

To je takođe bio period kada se kriptovaluta sukobila sa kulturom. NFT iz Beeplea prodat je za 69,3 miliona dolara na Christie'su. Tom Brejdi je objavio NFT-ove vezane za njegovu legendarnu karijeru, dok su Kejti Peri, Grajms i agencija koja stoji iza BTS K-Pop senzacije nastojala da profitira od rastuće industrije. Predsednik Salvadora Najib Bukele je čak učinio bitkoin legalnim sredstvom plaćanja u svojoj zemlji.

Vrhunac kripto tržišta će se nastaviti 2022. – Staples centar u Los Anđelesu je sada Cripto.com Arena, dok FTKS i singapurski Cripto.com prikazuju oglase tokom Super Bovla – čak i ako cene ne moraju nužno porasti na mesec.

Majkl Novograc, koji vodi Galaki Digital, rekao je prošlog meseca da bi cene mogle da padaju u kratkom roku. Bilo je mnogo „pene“ na tržištima 2021, rekao je Novograc za Blumberg dok su se maloprodajni investitori gomilali u NFT i pratili neobične kripto investicije. Digitalni „prorok“ sa sedištem u Njujorku takođe je predvideo da bitkoin neće pasti ispod 42.000 dolara. Završio je godinu na oko 46.300 dolara.

„Toliko novca se sliva u ovaj prostor da ne bi imalo smisla da cene kriptovaluta budu mnogo ispod toga“, rekao je Novograc.

Džesi Pauel, izvršni direktor kripto berze Kraken, priznaje da bi cene mogle da padnu, ali je rekao za Blumberg TV 14. decembra da je svaki pomak ispod 40.000 dolara „prilika za kupovinu“. Brzo priznaje da nije uvek u pravu. U avgustu je predvideo da će cene dostići 100.000 dolara po novčiću 2021. Keti Vud iz Ark Investment Managementa, u međuvremenu, i dalje očekuje da će Bitcoin dostići 500.000 dolara, a prošlog meseca je rekla da korekcija nije potrebna.

Još uvek postoji mnogo skepticizma sa Volstrita i ultrabogatih, ali i pragmatizma.

Ken Grifin iz Citadele je nedavno opisao pomamu za prihvatanjem kriptovaluta kao „džihadističku kampanju“ protiv američkog dolara. Ali Grifin je rekao da bi njegova kompanija takođe trgovala kriptovalutama ako bi bilo više propisa. Jamie Dimon iz JPMorgan Chase & Co. nazvao Bitcoin „bezvrednim“ u oktobru, ali se to dogodilo čak i kada je bankarski gigant sedeo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track