ŠPANIJA PLAĆA MLADIMA DA SE ISELE IZ RODITELJSKOG STANA: Ovo je veliki problem u zemlji, evo ko sve dobija pomoć!
Foto: Shutterstock

inventivno

ŠPANIJA PLAĆA MLADIMA DA SE ISELE IZ RODITELJSKOG STANA: Ovo je veliki problem u zemlji, evo ko sve dobija pomoć!

Planeta -

Španska vlada će plaćati 250 evra mesečno mladim ljudima sa niskim primanjima kako bi im pomogla da se isele iz domova svojih roditelja, što je sve veći problem u zemlji.

Ministarka urbanizma Rakel Sančez rekla je na konferenciji za novinare da će od ovog meseca Španci mlađi od 35 godina, čiji su godišnji prihodi manji od 24.318 evra, moći da konkurišu za mesečnu naknadu za iznajmljivanje dvogodišnjeg stana. Ona je rekla da je ova podrška važna kako cene stanova ne bi bile prepreka osamostaljivanju mladih.

Prema prošlogodišnjim podacima, čak 55% ljudi između 25 i 29 godina i dalje živi sa roditeljima, što Španiju svrstava u red evropskih zemalja sa najvećim udjelom mladih koji se još nisu iselili. Ovaj broj je snažno povezan sa posebno velikim brojem mladih koji nisu zaposleni – čak 29% mlađih od 25 godina u Španiji nema posao. Međutim, prema Francisku Inaretiju, portparolu Idealiste, najvećeg španskog veb-sajta za nekretnine, direktna podrška plaćanju kirije možda neće ispuniti očekivanja vlade, jer postoji velika potražnja za malim stanovima.

„Dosadašnje iskustvo je pokazalo da subvencije direktno povećavaju cene zakupa“, rekao je on i dodao da bi zakupci koji zarađuju nešto više od 24.318 evra mogli da se osećaju diskriminisanim, jer će morati da plaćaju još veće zakupnine, a da ne dobiju podršku.

Kurir.rs/Bljesak.info

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track