IDEJA KAO IZ MATRIKSA: Mladi tehno bogataši imaju bizaran predlog za rešenje rodne nejednakosti i pada nataliteta
Foto: Printscreen/YouTube

hit sa tvitera

IDEJA KAO IZ MATRIKSA: Mladi tehno bogataši imaju bizaran predlog za rešenje rodne nejednakosti i pada nataliteta

Planeta -

Osnivači Eteruma i Gamrouda izneli su kontroverzan predlog rešenja pada nataliteta i rodne nejednakosti - i zapalili društvene mreže.

Dvojica mladih tehno bogataša, jedan od njih je osnivač kriptovalute Etereum Vitalik Buterin (27), a drugi osnivač digitalne platforme Gamroud Sahil Lavinja (30), izneli su kontroverzan predlog kojim bi rešili rodnu nejednakost - sintetičku matericu.

Tehnološki preduzetnici raspravljali su o sintetičkim matricama i došli su na zaključak da bi takva tehnologija ženama sklonila sa leđa "teret trudnoće" i omogućila im da više rade.

Nakon što je izvršni direktor Tesle i Spejs Iksa Ilon Mask upozorio da svetu preti demokgrafski kolaps, mladi tehno lavovi izneli su svoje viđenje rešenja za pad nataliteta.

"Trebalo bi da ulažemo u tehnologiju koja bi rađanje dece učinila mnogo bržim/lakšim/jeftinijim i pristupačnijim... Veštačke materice i slično", predložio je Lavinja, osnivač platforme za trgovanje digitalnim proizvodima.

Suosnivač kriptovalute Etereum složio se sa njim, navevši da bi žene mogle da nastave da rade ako bi se "teret trudnoće" prebacio na veštačke materice.

Buterin, čije se bogatstvo procenjuje na 1,46 milijardi dolara, smatra da bi prebacivanje trudnoće na mašine moglo značajno da smanji nejednakost među polovima.

Svoj predlog je potkrepio grafikonom koji prikazuje kako se zarada žena nakon rođenja deteta značajno smanjuje, što nije slučaj kada su muškarci u pitanju.

Ideje ove dvojice naišle su na burne reakcije na društvenim mrežama.

- Ja bih radije pristala na pristupačniju negu o deci nego na sintetičku matericu. AlI to je samo moje mišljenje, napisala je jedna korisnica.

Ideju o veštačkoj materici pre nekoliko godina predstavili su holandski naučnici ali sa ciljem zaštite prevremeno rođenih beba, a ne eliminisanja rađanja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track