BLINKEN SMIRUJE, A BRITANCI PALE VATRU: Neobičan susret dve letelice na aerodromu u Kijevu
Foto: EPA / Jose Mendez

Napetost na istoku evrope

BLINKEN SMIRUJE, A BRITANCI PALE VATRU: Neobičan susret dve letelice na aerodromu u Kijevu

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken nalazi se u poseti Ukrajini, odakle je danas ruskom predsedniku Vladimiru putinu poslao snažnu poruku:

- Iskreno se nadam da možemo da ostanemo na diplomatskom i mirnom putu, ali na kraju će to biti odluka predsednika Putina, rekao je Blinken tokom posete američkoj ambasadi u Kijevu. Ako Putin ne bude išao diplomatskim putem, izabraće "konfrontaciju" i to će imati "posledice po Rusiju", upozorio je Blinken.

Međutim, po sletanju na kijevski aerodrom Blinkenov avion koji je sleteo parkirao se nedaleko od britanskog teškog transportnog aviona C-17 Gloubmaster III koji je dopremio protivoklopne rakete NLAW u okviru naoružavanja i opremanja ukrajinske vojske.

Američki državni sekretar Entoni Blinken posetio je Ukrajinu u okviru inicijative za deskalaciju krize koja se trenutno zahuktava na istoku Evrope.

Za petak je planiran sastanak Blinkena i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Ženevi, u još jednom pokušaju stišavanja tenzija.

Inače, Moskva negira da planira napad na Ukrajinu, ali je zatražila garancije da se NATO neće širiti na tu državu i druge bivše sovjetske republike, da neće rasporedjivati oružje na tim teritorijama i da će prestati da izvodi vojne vežbe u blizini ruske granice.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track