Ajzak tutnji Luizijanom na putu za Nju Orleans
Foto: Reuters

Uragan

Ajzak tutnji Luizijanom na putu za Nju Orleans

Planeta -
Vetar duva brzinom od 130 kilometara na čas

NJU ORLEANS - Uragan Ajzak stigao je do obala jugoistočne Luizijane i kreće se prema Nju Orleansu. Ajzak je u priobalje Luizijane doneo vetar koji duva brzinom od 130 kilometara na čas i očekuje se da će stići do Nju Orleansa tačno na dan kada je pre sedam godina taj grad pogodio razorni uragan Katrina.

Gradske vlasti zatvorile su nove ustave postavljene kao zaštita od poplava, a američki predsednik Barak Obama upozorio je stanovništvo na putu uragana da posluša preporuke nadležnih i da ne "izaziva sudbinu".

Hiljade ljudi pobegle su iz oblasti kojom će Ajzak proći, a većina onih koji su ostali zaključali su se u kućama. Na ulicama Nju Orleansa pada kiša i vetar se pojačava, povijajući drveće i noseći sve na svom putu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Neki delovi grada već su ostali bez električne energije, a na ulicama su samo ludo odvažni i novinari u reportažnim kolima. Dan kada uragan stiže skrenuo je pažnju na Nju Orleans razoren u udaru Katrine pre sedam godina. U naletu Katrine poginulo je 1.800 ljudi. Trenutna brzina vetra samo je trećina njegove jačine prilikom udara Katrine, ali ono što predstavlja pretnju kućama i stanovništvu je, pre svega, količina padavina. Mnogi su odlučili da ostanu, iza zabarikadiranih vrata i prozora, u nadi da će uragan ovog puta biti milostiv prema njihovom gradu. U nižim delovima Luizijane prijavljen je nestanak električne energije, koji je pogodio više od 200.000 domaćinstava i kompanija. Obama je proglasio vanredno stanje u Luizijani i Misisipiju, što je lokalnim vlastima omogućilo pristup federalnom novcu. Gradonačelnik Nju Orleansa Mič Landrije rekao je da je njegov grad od utorka "zvanično u bici" i potvrdio da je gradski aerodrom zatvoren. Landrije je kazao da je osam metara visoka ustava koja štiti delove grada koji su potopljeni 2005. i koju je nazvao "velikim zidom Nju Orleansa" zatvorena u utorak ujutru. "Nećemo imati događaj nalik na Katrinu", rekao je Landrije i dodao da će neki delovi grada ipak verovatno biti poplavljeni. Gradske vlasti nisu naložile evakuaciju, već su poručile stanovništvu da ostane u kućama i poveća zalihe hrane i pića. Stanovništvo očekuje da će milijarde dolara utrošene na odbranu od poplava koja je 2005. bila katastrofalno loša ovog puta zaštititi grad. Ajzak je usmrtio najmanje 24 osobe na Haitiju i Dominikanskoj Republici i doneo je velike poplave i štetu Karibima. Uragan je zaobišao konvenciju republikanaca u Tampi na Floridi, iako ju je odložio za jedan dan. Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi kombinacija oluje i plime mogla da donese poplave priobalskim oblastima duž Meksičkog zaliva. Nivo vode mogao bi da dostigne visinu od 1,8 do 3,7 metara na jugozapadu Luizijane i Misisipija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track