STOLTENBERG PRIZNAO: NATO pomaže u obuci ukrajinskih snaga da se suuprostavi ruskoj invaziji!
Foto: Profimedia, Shutterstock

očekivano

STOLTENBERG PRIZNAO: NATO pomaže u obuci ukrajinskih snaga da se suuprostavi ruskoj invaziji!

Planeta -

NATO pomaže u obuci ukrajinskih snaga da se odupru mogućoj ruskoj invaziji na njihovu zemlju, izjavio je u četvrtak generalni sekretar Jens Stoltenberg.

„Mi obučavamo, pomažemo Ukrajini sa opremom, obučavamo njihove snage da mogu da se odupru. Oni imaju inherentno pravo na samoodbranu“, rekao je Stoltenberg za CNN odgovarajući na pitanje šta želi da prenese ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Stoltenberg je objasnio da Rusija kaže da želi manje prisustvo NATO-a, ali njene agresivne akcije dovode do suprotne situacije i alijansa trenutno razmatra raspoređivanje više trupa na istočnom krilu. NATO saveznici su ujedinjeni i poslali su jasnu poruku da će Rusija platiti visoku cenu ako dalje napadne Ukrajinu, rekao je Stoltenberg.

Predstavnici Rusije i NATO-a sastali su se prošle nedelje da razgovaraju o evropskoj bezbednosti i zabrinutosti Rusije u vezi sa proširenjem NATO-a. Rusija je više puta upozoravala da je pojava vojne infrastrukture NATO-a u neposrednoj blizini njenih granica, ako Ukrajina ili bilo koja druga država na postsovjetskom prostoru pristupi alijansi, pretnja njenoj nacionalnoj bezbednosti.

NATO je saopštio da neće promeniti svoj stav o pravu suverenih nacija da se pridruže alijansi na dobrovoljnoj osnovi, ali je izrazio nadu u dalji dijalog sa Rusijom.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track