SNEG PAO NA OSTRVIMA, ZATVORENE ŠKOLE U ATINI: Vlasti u Grčkoj pozvale građane da izlaze samo ako moraju!
Foto: EPA

prava zima

SNEG PAO NA OSTRVIMA, ZATVORENE ŠKOLE U ATINI: Vlasti u Grčkoj pozvale građane da izlaze samo ako moraju!

Planeta -

Vlasti pozvale građane da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova dok ne otopli, đaci u prestonici prešli na onlajn nastavu

Oštar vremenski front pogodio je Grčku sa temperaturama ispod nule i snežnim padavinama u mnogim delovima zemlje, uključujući Atinu i ostrva u Egejskom moru.

Vlasti su savetovale građanima da u ponedeljak i utorak ne izlaze iz kuća, osim ako nije neophodno, dok su škole prešle na nastavu na daljinu.

Termini za vakcinaciju građana protiv kovida 19 zakazani za juče i danas u atinskoj dečjoj bolnici odloženi su za kraj nedelje, na drugoj lokaciji.

Vlasti su poslale upozorenje putem mobilnih telefona stanovnicima šireg područja Atine da zbog jakih snežnih padavina koje se očekuju ostanu kod kuće. Lanci za sneg obavezni su za vozila u severnim delovima Atine.

Grčka, Atina
foto: EPA

Sneg je uobičajen na grčkim planinama i u severnim delovima zemlje, ali se ne dešava često da padne u Atini i na ostrvima u Egeju. Zabelela su se ostrva Krit, Mikonos i Naksos. Na Skopelosu i Alonisosu visina snega dostiže na mnogim mestima i do 30 centimetara, posebno na planinskim prevojima, dok u gradu Skopelos iznosi 20 centimetara. Na Skijatosu je sneg dostigao 20 centimetara, ali su, prema rečima gradonačelnika Teodora Cumasa, svi putevi prohodni.

Prošle godine grčku prestonicu je pogodila snežna oluja koja je izazvala ozbiljne probleme, višednevni nestanak struje i neprohodne ulice za vozila bez lanaca za sneg. Pod težinom snega srušilo se ili polomilo na hiljade stabala.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track