Bajden razmišlja o slanju do 50.000 vojnika u istočnu Evropu i na Baltik
Foto: EPA

Ratni plan

Bajden razmišlja o slanju do 50.000 vojnika u istočnu Evropu i na Baltik

Planeta -

Američki predsednik želi da pošalje trupe u zemlje saveznice, članice NATO, kao garanciju da neće biti na meti ruske invazije

Američki predsednik Džozef Bajden (79) mogao bi da pošalje do 50.000 vojnika u istočnu Evropu i na Baltik kao garanciju saveznicima iz NATO da neće biti meta ruske invazije!

Kako prenosi Njujork tajms, uz slanje vojnika, SAD planiraju i slanje borbenih aviona i brodova, a plan je predstavljen Bajdenu tokom proteklog vikenda na sastanku u Kemp Dejvidu.

Brojne opcije

Na ovom sastanku su razmatrane brojne vojne opcije u slučaju da Rusija krene u invaziju na Ukrajinu. Ranije su sankcije figurirale kao glavna opcija za odgovor Vašingtona. Međutim, stratezi u Pentagonu su predsedniku predočili druge mogućnosti. Za početak bi SAD u zemlje kao što su Litvanija, Estonija i Letonija, a koje se graniče sa Rusijom, poslale između 1.000 i 5.000 vojnika. U slučaju pogoršanja bezbednosti, taj broj bi se popeo na 50.000. Plan ne podrazumeva slanje američkih trupa direktno u Ukrajinu jer 46. predsednik SAD želi da izbegne novi konflikt naročito posle katastrofalnog povlačenja američkih trupa iz Avganistana u avgustu prošle godine. Bajden je spreman da već tokom ove nedelje prihvati plan uprkos tome što su nastavljeni razgovori između Vašingtona i Moskve u vezi s ruskim zahtevom da se ispune bezbednosne garancije kako bi došlo do smanjenja napetosti.

Kremlj je optužio NATO i SAD da zaoštravaju tenzije odlukom o slanju dodatnih ratnih brodova i aviona u istočnu Evropu zbog zapadnog strahovanja o ruskom napadu na Ukrajinu.

- Tenzije su pojačane najavama i konkretnim akcijama SAD i NATO - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom raspoređivanja novih snaga Alijanse u istočnoj Evropi.

Neminovan napad?

Stav Pentagona jeste da je ruska invazija neminovna zbog čega je članovima porodica američkih diplomata stacioniranih u Ukrajini naređeno da napuste zemlju. Istu naredbu je dobilo i osoblje koje nije neophodno za funkcionisanje diplomatske misije. Sličnu odluku su donele i britanske vlasti, dok su zvaničnici EU naveli da zasad neće povlačiti svoje osoblje.

Vojna vežba na Mediteranu

„Neptunov udar“

l Na Mediteranu je juče počela velika vojna vežba poz nazivom „Neptunov udar 22“ i trajaće sve do 4. februara. Svojevrsna zvezda vojne vežbe je američki nosač aviona „Hari S. Truman“, koji ima kapacitet 90 borbenih aviona. Pomoćnik američkog sekretara odbrane Džon F. Kirbi rekao je da će se SAD pridružiti drugim članicama NATO „u koordinisanim pomorskim manevrima, obuci za protivpodmornička dejstva i dalekometne udare“.

Ova vojna vežba je planirana još od 2020. i nije povezana s trenutnim dešavanjima oko Ukrajine, izričiti su iz Pentagona.

Kineski zvaničnici potvrdili

Si nije tražio od Putina da odloži invaziju

Vladimnir Putin, Si Điping
foto: AP

Zvaničnici iz kineske ambasade u Rusiji demantovali su navode američkih medija da je kineski predsednik Si Ðinping od ruskog kolege Vladimira Putina tražio da se odloži invazija na Ukrajinu do završetka Zimskih olimpijskih igara koje u Pekingu počinju 4. februara. Kineski zvaničnici tvrde da su ovi navodi „laž i provokacija“.

- Stav Kine o pitanju Ukrajine je jasan i nije se promenio - navodi se u saopštenju iz ambasade u Moskvi.

Podsećamo, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će posetiti Kinu tokom ZOI i da neće bojkotovati takmičenje kao zapadne diplomate.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja