SVET MIRIŠE NA BARUT! PENTAGON DIŽE BORBENU GOTOVOST: Oko 8.500 vojnika u SAD čeka odluku o prebacivanju u Evropu!
Foto: EPA / ARMIN WEIGEL

kirbi potvrdio

SVET MIRIŠE NA BARUT! PENTAGON DIŽE BORBENU GOTOVOST: Oko 8.500 vojnika u SAD čeka odluku o prebacivanju u Evropu!

Planeta -

Sjedinjene Američke Države su povećale borbenu gotovost trupa u zemlji i inostranstvu zbog situacije oko Ukrajine, izjavio je danas portparol Pentagona Džon Kirbi.

On je precizirao da je Pentagon zbog krizne situacije oko Ukrajine doveo oko 8.500 vojnika u Sjedinjenim Državama u stanje povećane gotovosti za prebacivanje u Evropu, ali je dodao da još nije doneta odluke o njihovom slanju, preneo je Sputnjik.

Kirbi je istakao da je odluka o povećanju gotovosti doneta i za jedinice stacionirane van Sjedinjenih Država i precizirao da bi snage koje su već stacionirane u Zapadnoj Evropi mogle da se pripreme za raspoređivanje u druge zemlje-članice NATO u Istočnoj Evropi i u baltičkim državama.

Deo američke vojske, koji se priprema za slanje u Evropu, trebalo bi da bude spreman za preraspoređivanje u roku od pet dana, naglasio je Kirbi.

Vojna komanda je odlučila da poveća njihovu gotovost kako bi vojnici, ukoliko bude potrebno, brzo krenuli ka Evropi, kazao je Kirbi i objasnio da će slanje snaga u Evropu biti moguće na zahtev NATO, "ili u drugim situacijama“.

Većina snaga bile bi potencijalne snage NATO za reagovanje, rekao je Kirbi, dodavši da se radi o borbenim jedinicama, o vojnim lekarima i o jedinicama nadležnim za transport.

Kirbi je rekao i da SAD nisu donele odluku o povlačenju vojnih instruktora iz Ukrajine.

„Odluka o premeštanju naših instruktora koji se nalaze u Ukrajini nije doneta, ali kao što sam mnogo puta govorio, mi stalno pratimo situaciju i spremni smo da uradimo ono što je neophodno za njihovu bezbednost“, rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, Pentagon smatra da Rusija ne namerava da smanji tenzije oko Ukrajine.

„Veoma pažljivo pratimo situaciju, ali sasvim je jasno da Rusija trenutno nema nameru da je deeskalira, naprotiv oni koncentrišu dodatne snage", kazao je Kirbi na brifingu.

Predstavnik Pentagona je objasnio da će priprema za slanje američkih snaga u Evropu u slučaju eskalacije situacije u Ukrajini poslati signal o jedinstvu NATO.

Kurir.rs / Fonet, Foto: EPA / ARMIN WEIGEL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track