NEZAPAMĆENA MEĆAVA U TURSKOJ: U Istanbulu palo 85 cm snega, aerodrom i dalje zatvoren! Imamoglu padavine opisao kao katastrofalne
Foto: Umit Turhan Coskun/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

saobraćaj u kolapsu

NEZAPAMĆENA MEĆAVA U TURSKOJ: U Istanbulu palo 85 cm snega, aerodrom i dalje zatvoren! Imamoglu padavine opisao kao katastrofalne

Planeta -

Tursku i Grčku pogodilo je snežno nevreme.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu izjavio je da je u nekim delovima turskog najmnogoljudnijeg grada izmereno 85 centimetara snega i da su mnoge ulice zatvorene zbog obilnog snega. Takođe, zatvoren je i aerodrom zbog obilnih snežnih padavina.

aerodrom, Turska, Istanbul
foto: Privatna Arhiva

Imamoglu je pratio aktivnosti AKOM-a, Centra za koordinaciju katastrofama, te je snežne padavine, koje su pogodile Istanbul, opisao kao 'katastrofalne'.

"U nekim delovima Arnavutkoja, Bašakšehira i Sultangazija izmerena visina snega od 80 do 85 centimetara. Južno se spušta na 50 do 60 centimetara", dodao je gradonačelnik, koji navodi da 'ulažu intenzivne napore svakog minuta kako bi bili uz svoje građane koji se nalaze u vrlo teškoj situaciji', prenosi Al Džazira.

Sneg je prekrio i grčku prestonicu Atinu i stvorio probleme u vazdušnom saobraćaju i na autoputu Atika Odos, obilaznici oko Atine koja je povezuje s aerodromom, a na kojoj se trenutno nalaze stotine zarobljenih vozila.

Spasilačke ekipe celu noć su se trudile da oslobode stotine vozača nakon što je oluja "Elpida" zahvatila Grčku, a u akciji spašavanja učestvovale su i jedinice kopnene vojske sa teškom mehanizacijom.

Takođe su zaustavljeni železnički i autobuski saobraćaj, a zatvoreni su i punktovi za vakcinaciju protiv kovida-19 u Atini i na ostrvu Evija. Grčki avioprevoznik AegeanAirlines otkazao je gotovo sve letove osim njih pet, prenosi Al Džazira.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track