NAVALJNI NA SPISKU SA TALIBANIMA I ISLAMSKOM DRŽAVOM: Rusija svrstala opozicionara na listu terorista i ekstremista
Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

na spisku su i bliski saradnici

NAVALJNI NA SPISKU SA TALIBANIMA I ISLAMSKOM DRŽAVOM: Rusija svrstala opozicionara na listu terorista i ekstremista

Planeta -

Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji je u zatvoru godinu dana, uvršćen je u spisak "terorista i ekstremista" koji vodi federalna služba za finansijski monitoring Rosfinmonitoring, prenosi danas Frans pres.

Jedna od bliskih saradnica Navaljnog Ljubov Sobol, koja je sada izvan zemlje zbog toga što je u Rusiji progonjena, takođe je stavljena na taj spisak, navodi ta agencija, koja je imala uvid u spisak.

Ljubov Sobol, Aleksej Navaljni
foto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Prema navodima Fonda za borbu protiv korupcije, pored organizacije Navaljnog zabranjene u junu, najmanje je devet osoba povezanih sa pokretom opozicionara, dodato na taj spisak.

Ta odluka spada u mere represije protiv opozicionara i kritičkih glasova u Rusiji, navodi Frans pres.

Na spisku Rosfinmonitoringa nalaze se hiljade pojedinaca i stotine političkih, islamističkih, verskih i ultranacionalističkih organizacija zabranjenih u Rusiji. Na tom spisku se, na primer, nalaze talibani i Islamska država.

Sredinom januara, dva glavna saradnika Navaljnog Ivan Ždanov i Leonid Volkov koji žive van zemlje, takođe su dodati na spisak.

Navaljni je uhapšen 17. januara 2021. na aerodromu u Moskvi po povratku sa oporavka u Nemačkoj posle teškog trovanja u Sibiru u avgustu prethodne godine za koje je rekao da je odgovoran predsednik Rusije Vladimir Putin.

Posle toga Navaljnom je izrečena kazna od dve i po godine zatvora zbog slučaja "pronevere", koji je on okaraterisao kao politički čin.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track