DA LI TO NEŠTO SLUTE? Ukrajina šalje trupe da brane ČERNOBILJ, radioaktivnu zonu duž najkraćeg puta od Rusije do Kijeva
Foto: Čeněk Třeček / iDNES.cz / Profimedia

potencijalna tačka ulaza

DA LI TO NEŠTO SLUTE? Ukrajina šalje trupe da brane ČERNOBILJ, radioaktivnu zonu duž najkraćeg puta od Rusije do Kijeva

Planeta -

Ukrajinske vlasti poslale su vojsku da štiti Černobilj od ruskih upada jer veruju da je radioaktivna zona potencijalna ulazna tačka ruske vojske.

Uprkos tome što je elektrana na severu Ukrajine i dalje radioaktivna i tamo niko ne živi, Njujork tajms veruje da bi ta zona mobla da bude jedna od prvih ulaznih tačaka ruske vojske u Ukrajinu. Razlog - nalazi se na najkraćem putu od Rusije do Kijeva.

Pripremajući se za potencijalnu ruski upad u zonu izolacije koja je formirana posle kvara na nuklearnom rekatoru 1986. godine, ukrajinske trupe trenutno patrolirjau snegom prekrivenim šumama i napuštenim ulicama Černobolja, opremljene kalašnjikovima ali i opremom za detekciju nivoa radijacije.

Potpukovnik Juri Šakraičuk rekao je Njujork tajmsu da to što tamo niko ne živi i što ima radijacije ne igra nikakvu ulogu.

"To je naša teritorija, naša zemlja i mormao da je odbranimo", rekao je on.

Ukrajinski graničari koji partoliraju ovom oblašću moraju da nose zaštitna odela kako bi se zaštitili od opreme, a u slučaju da zađu u oblast gde je stepen radijacije mnogo viši, odmah ih skidaju sa dužnosti.

Šakraičuk je rekao da niko od njegovih vojnika nije bio izložen visokim dozama radijacije do sada.

Budući da Ukrajina ima ograničen broj borada, njihova misija nije da odbiju ruski upad već da ga primete na vreme i dignu uzbunu. Ukrajinski vojsci patrolirali su ovim krajem i kada je Moskva poslala trupe u susednu Belorusiju.

Oni koji se sećaju katastrofe iz 1986. i zajedničnih napora ruskih i ukrajinsnkih radnika da je zaustave emotivno reaguju na tenzije u zemlji.

"Kako je ovo moguće? Zajedno smo radili na zaustavljaju havarije", rekao je Ivan Kovalčuk, ukrajinski vatrogasac koji se borio protiv plamena u elektrani 1986.

Zona oko Černobilja najkraći je put do Kijeva ali eksperti sumnjaju da će se Moskva odlučiti baš na tu rutu jer je okružena močvarnim predelom i gustom šumom.

Iako napušten, Černobilj je i dalje dom radnicima koji završavaju rotaciju u ovom kraju i održavaju strukturu oklopa oko reaktora.

"Ne znamo šta će nas prvo uviti, virus, radijacija ili rat", rekao je jedan radnik Oleksej Prišepa i dodao da je njemu svejedno ako se Putin dokopa ovog dela zemlje. "Ovo je pustara. Ovde ništa ne raste", rekao je on.

Oblast radijacije bila je nebranjena sve do novembra, kada je u Belorusiji došlo do migrantske krize koja je zapretila prelivanjem na Ukrajinu. Tada je Kijev poslao 7500 ekstra vojnika da brane belorusku granicu.

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije planirane za februar omogućiće Moskvi da pošalje još tripa i opreme na teritoriji svog saveznika i tako dodatno zabine Zapad da planira invaziju na Ukrajinu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja