OLAKA JURNJAVA ZA VESTIMA: Niz medija naseo na informacije sa mreža o identitetu napadača iz Hajdelberga!
Foto: EPA / Ronald Wittek, Shutterstock

nije prvi put

OLAKA JURNJAVA ZA VESTIMA: Niz medija naseo na informacije sa mreža o identitetu napadača iz Hajdelberga!

Planeta -

Na kampusu univerziteta u Hajdelbergu juče (24.1.) se desio oružani napad: jedna žena je ubijena, a još nekoliko ljudi je povređeno.

I samo nekoliko minuta nakon prve udarne vesti, na Tviteru je predstavljen navodni počinilac.

Ni kriv ni dužan – Tobijas L.

Nemačka novinska agencija (dpa) u 13:44 prva je izvestila da policija sprovodi operaciju velikih razmera. U 13:49 anonimni Tviter-nalog @DerguteUser (dobar korisnik) već je znao ko navodno stoji iza zločina – iako se do tada nije znalo šta se tačno dogodilo, a kamoli ko je odgovoran za zločin.

„Počinilac je identifikovan kao 23-godišnji Tobijas L. (ime su anonimizirali urednici)“, napisao je korisnik. A naveo je i motiv zločina: „Kao motiv za svoj postupak naveo je da je, kao radikalni veganac, hteo da se osveti za patnju životinja, i da takođe oseća jaku mržnju prema studentima.“

Upecalo se i Radio Sarajevo

Profil na Tviteru u međuvremenu je izbrisan, ali je tvit o navodnom atentatoru arhiviran. Korišćena fotografija potiče sa Instagram-kanala Tobijasa L. i, prema njegovim sopstvenim izjavama, prikazuje ga sa pištoljem dok snima za Jutjub seriju. Tobijas L. je glumac i pisac. Na svom drugom Instagram-kanalu se predstavlja kao veganski nutricionista. Na Tviteru je tokom ponedeljka objavljeno više fotografija, informacija i navodni oproštajni video navodnog atentatora – očigledno takođe uzeti sa društvenih medija glumca i pisca L.

Sumnjivo brzo izneta informacija brzo se pokazala kao lažna, ali su je korisnici delili, a novinski portali prodavali i kao prave izveštaje. Na primer, „Radio Sarajevo“ je o oružanom napadu u Hajdelbergu pisao da je „23. godišnji Tobijas L zapucao“ (taj tekst je u međuvremenu ispravljen uz izvinjenje redakcije, što bi trebalo da bude primer i za druge medije, prim.ur).

A „Tikleak“ je, pored imena, čak objavio i navodni motiv počinioca. Trolovi sa društvenih mreža smatraju da su takva preuzimanja medija svojevrsni „trofej“ i o njima se s ponosom raspravlja na forumima.

Ovo podseća na slučaj Jutjubera Rajnera V. poznatog kao „Gospodar zmajeva“. On je na društvenim mrežama pogrešno proglašen za počinioca ubrzo nakon napada u Minhenu (2016), Utrehtu (2019) i Kongsbergu (2021). U sva tri slučaja mediji u svetu prihvatili su te lažne tvrdnje bez provere. Nije iznenađujuće što je Rajner V. ponovo predstavljen kao navodni počinilac i nakon napada u Hajdelbergu.

U međuvremenu, portparol policije Manhajma za DW je objasnio da ime napadača u Hajdelbergu nije navedeno i da bilo kakve spekulacije ne dolaze u obzir. „Počinilac je mrtav. Pretpostavljamo da se radi o jednom počiniocu“, navodi se u saopštenju policije.

Oglasio se i Tobijas L. i na svom Instagram-kanalu i naglasio da je još uvek živ: „To je laž. Ja nisam napadač. Prikazana je slika na kojoj držim pištolj. Ja sam glumac“, rekao je L.

Slučaj još jednom pokazuje koliko brzo se lažne vesti mogu proširiti internetom u situacijama sa najnovijim vestima.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track