UKRAJINCI SE JUNAČE: Vlasti u Kijevu tvrde da je ruska ofanziva sada i fizički nemoguća VIDEO
Foto: YT Screenshot / 24 kanal

hrabro

UKRAJINCI SE JUNAČE: Vlasti u Kijevu tvrde da je ruska ofanziva sada i fizički nemoguća VIDEO

Planeta -

Ukrajinske vlasti pozivaju građane da ostanu mirni jer tenzije rastu u izveštajima međunarodnih medija, napominjući da je stvarni vojni upad Rusije u Ukrajinu u ovom trenutku „fizički nemoguć”.

To je rekao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov, koji je takođe govorio o nacionalnom sistemu uzbunjivanja koji će biti aktiviran ako se Rusija odluči za eskalaciju na ukrajinskim granicama, javio je dopisnik Ukrinforma sa brifinga nakon NSDC-a. sastanak održan u ponedeljak popodne, kojim je predsedavao predsednik Volodimir Zelenski.

"Što se tiče stanovništva može da bude mirno i spokojno. U slučaju da nam zatreba, imamo nacionalni sistem uzbunjivanja. Nećemo ništa skrivati jer vidite da sve procese koji su u toku stavljamo na vaše diskreciono pravo i ostajemo spremni da saopštavaju svaki slučaj“, uveravao je Danilov javnost.

Prema rečima sekretara NSDC-a, ruska ofanziva punog obima na Ukrajinu trenutno nije na stolu. „Ne vidimo nikakvog osnova za navode o (neposrednoj) – prim. aut.) ofanzivi na našu zemlju danas. To bi bilo nemoguće izvući, čak ni fizički“, naglasio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Istovremeno, kretanje ruskih snaga je zaista u toku preko ruske teritorije, potvrdio je Danilov „Mi to snimamo, ali za nas nema ništa čudno. Za naše strane partnere je iznenađenje što su konačno videli da se tamo nalaze ruske trupe da se kreću na određeni način. Cela ova stvar se razvija od 30. oktobra, kada je Vašington post objavio svoj izveštaj“, podsetio je Danilov.

Danas su, smatra sekretar NSDC, mnoge nacije spremne da podrže Ukrajinu isporukom oružja za zaštitu njene teritorije.

„Veoma smo zadovoljni što je svet konačno primetio da smo suočeni sa ovom agresijom. Danas nisu samo Velika Britanija, SAD – uglavnom, to su NATO saveznici koji su spremni da nam pomognu ako je potrebno kako bi naš suverenitet i naša zemlja je zaštićena“, rekao je sekretar Saveta bezbednosti i dodao da se njegov stav prema Nemačkoj u pogledu pružene pomoći nije promenio.

Kako je ranije objavljeno, Aleksij Danilov je rekao da veruje da su Nemačka i Francuska delimično odgovorne za okupaciju Krima jer je Rusija odlučila da napadne nakon što su velike evropske sile odbile da Ukrajini daju Akcioni plan za članstvo u NATO 2008.

Kurir.rs/UKRinform

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja