POTOMCI POSLEDNJEG KRALJA ITALIJE TRAŽE PORODIČNE DRAGULJE: Podnet formalni zahtev za blago vredno milione evra
Foto: Sanda Stanca / Panthermedia / Profimedia

italija

POTOMCI POSLEDNJEG KRALJA ITALIJE TRAŽE PORODIČNE DRAGULJE: Podnet formalni zahtev za blago vredno milione evra

Planeta -

Potomci poslednjeg kralja Italije prvi put su zvanično zatražili povratak krunskih dragulja, koji su skoro 76 godina bili skriveni u sanduku sa blagom u sefu u Banci Italije usred dugotrajne misterije oko njihovog vlasništva.

Banka je 5. juna 1946. godine, tri dana nakon što su Italijani glasali za ukidanje monarhije i devet dana pre nego što je kralj Umberto II prognan u izgnanstvo sa muškim naslednicima, Banka je preuzela dragulje - više od 6.000 dijamanata i 2.000 bisera postavljenih na broševe i ogrlice koje su nosile razne kraljice i princeze.

Umberto II je zadužio Falkonea Lucifera, ministra Kraljevske kuće, da donese dragulje Luiđiju Ejnaudiju, tadašnjem guverneru Banke Italije koji je kasnije postao premijer, na čuvanje.

Za dragulje se kaže da su bili jedini deo kraljevskog imanja koji italijanska država nije konfiskovala nakon što je monarhija ukinuta, element koji bi mogao pomoći potomcima Savojaca, uključujući sina Umberta II, Vitorija Emanuela di Savoja i tri ćerke, Marija Gabrijela, Marija Pija i Marija Beatris, da ih se domognu.

Porodica se takođe nada da će zagonetna poruka dostavljena pored kovčega sa blagom, u kojoj se navodi da "dragoceni“ krunski dragulji moraju biti "povereni na čuvanje centralnom blagajniku" i "na raspolaganju onima koji imaju pravo na njih“, pomoći da se utvrdi da dragulji pripadaju njima a ne državi.

Serđo Orlandi, porodični advokat, rekao je listu Korijere dela sera: "Porodica Savoj će dobiti nazad dragulje".

Banka je već odbila neformalni zahtev za povraćajem dragulja a sada je porodica podnela i zvaničan zahtev. Muškim potomcima Savoja je tek 2002. bilo dozvoljeno da se vrate u Itaiju iz egzila u Švajcarskoj.

Ono što porodici Savoj ide u prilog je što su dragulji bili ili poklon raznih plemića ili lične kupovine, što znači da nisu dati porodici da ih nosi u službenim prilikama. Ne zna se koliko dragulji vrede, iako se uglavnom procenjuje na sumu između 18 i 300 miliona evra.

Italijanski kralj crnogorskog porekla

Umberto II bio je poslednji kralj Italije, poznat i kao Majski kralj koji je vladao 33 dana.

Njegova majka Jelena Petrović Njegoš (Jelena Savojska), bila je crnogorska pricneza i ćerka kralja Nikole I.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja