KURC SE OPASNO BACIO U BIZNIS: Bivši kancelar osnovao kompaniju u Austriji, osnovna delatnost nije neočekivana
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA, Profimedia

hrabro

KURC SE OPASNO BACIO U BIZNIS: Bivši kancelar osnovao kompaniju u Austriji, osnovna delatnost nije neočekivana

Austrija -

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc sada je takođe investitor: Kako je potvrđeno dnevniku "Krone", 35-godišnjak je osnovao kompaniju u Valdfirtelu.

Odabrao je lokaciju „SK Management GmbH” jer je želeo da oporezuje buduća ulaganja – na primer u određene start-apove – iu Austriji, kažu ljudi iz njegovog okruženja.

Mladi otac trenutno ima pune ruke posla - dosta je na putu, sledeće nedelje se vraća u SAD da vidi Pitera Tila, sa kojim je bivši kancelar nedavno potpisao ugovor. Pored novog posla u SAD, Kurc je sada osnovao i sopstvenu kompaniju: on je generalni direktor i jedini akcionar „SK Management GmbH“. Za to je uneo kapitalni ulog od 35.000 evra.

Uprkos novom poslu u SAD, Kurzu je potrebna novoosnovana kompanija za upravljanje drugim poslovnim poduhvatima - na primer, ako sam ulaže u start-up ili dobija prihod od plaćenih predavanja. Prilikom osnivanja kompanije, delatnost je data kao „držanje akcija, upravljanje akcijama, pružanje usluga upravljanja, menadžment konsalting“.

Baka i deda bivšeg kancelara potiču iz okruga Horn, zbog čega i on ima jaku vezu sa Valdfirtelom, kao što je često isticao u prošlosti.

Nakon što je Kurc podneo ostavku nakon istrage o korupciji, njegov novi posao u Sjedinjenim Državama izazvao je pometnju pre nekoliko nedelja: radiće kao „globalni strateg” za američkog milijardera Pitera Tila. Njegove kompanije nisu bez kontroverzi: 2003. bio je suosnivač misteriozne Big Data kompanije Palantir, koja, između ostalog, posluje sa alatima za praćenje i analizu za vlade i tajne službe.

Kurc nije prvi austrijski bivši političar koji se tamo zaposlio. Bivša savezna direktorka SPO Laura Rudas potpisala je sa kompanijom 2015.

Kurir.rs/Krone.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track