BAJDEN ZAPRETIO PUTINU: Uvešćemo mu sankcije ako napadne Ukrajinu
Foto: EPA / Leigh Vogel / POOL, Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, Shutterstock

ukrajinsko pitanje

BAJDEN ZAPRETIO PUTINU: Uvešćemo mu sankcije ako napadne Ukrajinu

Planeta -

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da će razmotriti lične sankcije protiv Vladimira Putina ako Rusija napadne Ukrajinu.

Ova izjava lidera SAD-a dolazi u trenutku kada zapadni lideri pojačavaju vojne pripreme i prave planove da zaštite Evropu od prekida ruskog gasa.

Retka pretnja sankcijama došla je kada je NATO stavio snage u pripravnost i ojačao istočnu Evropu sa više brodova i borbenih aviona kao odgovor na gomilanje ruskih trupa u blizini njene granice sa Ukrajinom, prenosi Gardijan.

Ako bi Rusija napala, rekao je Bajden, to bi bila ''najveća invazija od Drugog svetskog rata'' i ''promenila bi svet''.

Predsednik je rekao da će razmotriti dodavanje direktnih sankcija Putinu u nizu mera koje se pripremaju.

-Da. Razmotriću to, rekao je Bajden odgovarajući na pitanje novinara u Vašingtonu da li je tako nešto moguće u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

Američki predsednik je takođe rekao da bi u bližoj budućnosti mogao da premesti neke od 8.500 američkih vojnika koji su stavljeni u stanje pripravnosti, ali je obećao da američke trupe neće biti raspoređene u samu Ukrajinu.

Rusija negira da planira napad i kaže da je kriza izazvana akcijama NATO-a i SAD. Zahteva bezbednosne garancije od Zapada, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće primiti Ukrajinu u članstvo.

Moskva vidi bivšu sovjetsku republiku kao tampon između Rusije i zemalja NATO-a.

Nastavljaju se napori da se tenzije reše diplomatskim putem, a očekuje se da će se zvaničnici Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine sastati u Parizu u sredu.

Pretnja sankcijama Putinu došla je u trenutku kada su SAD pomogle u pripremama za preusmeravanje isporuka prirodnog gasa iz celog sveta u Evropu u slučaju da dotok iz Rusije bude prekinut, u pokušaju da otupe Putinovo najmoćnije ekonomsko oružje.

Američki zvaničnici rekli su u utorak da su pregovarali sa svetskim dobavljačima i da su uvereni da Evropa neće patiti od iznenadnog gubitka energije za grejanje usred zime.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track