POSLE BRITANSKOG SAD I AMERIČKI F-35 ZAVRŠIO NA DNU MORA: Umesto Rusa, Kinezi jure do olupine vredne 100 miliona dolara!
Foto: EPA

NAPETO U AZIJI

POSLE BRITANSKOG SAD I AMERIČKI F-35 ZAVRŠIO NA DNU MORA: Umesto Rusa, Kinezi jure do olupine vredne 100 miliona dolara!

Planeta -

F-35, ponos ratnog vazduhoplovstva SAD, završio na dnu Južnog kineskog mora kad se slupao pri pokušaju sletanja na nosač "Karl Vinson"

Grdosija na okeanu... američki nosač aviona
Grdosija na okeanu... američki nosač avionafoto: EPA

Pentagon se upustio u trku kako bi pre kineske armije došao do olupine aviona pete generacije F-35 koji je potonuo u Južno kinesko more nakon što se slupao pri pokušaju sletanja na nosač "Karl Vinson"! Pilot stelt letelice vredne 100 miliona dolara, koja predstavlja ponos američkog ratnog vazduhoplovstva, katapultirao se i prošao je s manjim povredama, dok je još šestoro mornara povređeno na palubi nosača.

Drugi na dnu mora

Njih trojica su zadobila teže povrede i helikopterom su prebačeni na lečenje u Manilu, prestonicu Filipina. Kako prenosi Dejli mejl, avion je imao udes pri sletanju, nakon čega je isklizao s piste i završio u moru. Ovo je drugi F-35 koji je potonuo na dno mora u poslednja tri meseca. Podsećamo, u novembru je britanski F-35 pao u more tokom pokušaja poletanja s nosača "Kraljica Elizabeta" tokom vojne vežbe u Mediteranu.

Česte nesreće F-35

23. jun 2014. Pri poletanju na Floridi F-35 se zapalio motor, što je dovelo do uništenja letelice

27. oktobar 2016. Požar u odeljku sa oružjem, pilot bezbedno sleteo u bazu u Južnoj Karolini

28. septembar 2018. Stopirani svi letovi F-35 nakon što je jedna letelica imala problem s dovodom goriva

9. april 2019. Tokom treninga japanski F-35 ostao bez dela repa, pilot uspeo da prizemlji avion

19. maj 2020. Avion F-35 se srušio pri sletanju, prijavljena greška u stajnom trapu

20. septembar 2020. F-35 se srušio u Kaliforniji nakon incidenta pri punjenju gorivom u vazduhu

17. novembar 2021. Britanski F-35 potonuo u Mediteran pri pokušaju poletanja s nosača aviona

4. januar 2022. Južnokorejski pilot prijavio probleme sa sistemom za sletanje, točak se zaglavio

Britancima je tada trebalo nekoliko nedelja da dopru do olupine aviona, a postojao je strah da će do nje pre stići Rusi. Kineski stručnjaci najviše bi želeli da se dokopaju savremene stelt tehnologije, kao i naprednog radarskog sistema. - Američka mornarica je započela operacije kako bi povratila olupinu aviona F-35, koji je potonuo u Južnom kineskom moru 24. januara. Ne možemo da spekulišemo o namerama Narodne Republike Kine - rekao je portparol američke Sedme flote.

Demonstracija moći

Verzija aviona F-35 poseduje kuku kojom se zakačinje za sajlu pri sletanju na nosač aviona i ima produženu površinu krila, koja je neophodna da bi se lansirao poput katapulta pri poletanju. Mornarica SAD je saopštila da nosač "Karl Vinson" nije oštećen pri incidentu i da nastavlja s planiranim aktivnostima. Američka Sedma flota učestvuje na pomorskim manevrima u Južnom kineskom moru kako bi se demonstrirala vojna moć Kini, koja smatra Tajvan svojom teritorijom. Nosač "Karl Vinson" ima 5.000 članova posade i 65 letelica (helikoptera i aviona).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track