ZBOG KORONE SE OKRENULI NARKOTICIMA: Evropljani češće koristili kanabis nego ekstazi, a na Balkanu su popularne i ove droge
Foto: Youtube screenshot/ Mo Scrapelli

pandemija i posledice

ZBOG KORONE SE OKRENULI NARKOTICIMA: Evropljani češće koristili kanabis nego ekstazi, a na Balkanu su popularne i ove droge

Planeta -

Studija Evropske agencije za droge pokazala je da je tokom pandemije porasla upotreba kanabisa, dok su "klupske droge" izgubile na popularnosti.

Ograničenja usled pandemije kovida-19 najviše su uticala na obrasce konzumiranja kanabisa i ekstazija, pri čemu se upotreba kanabisa povećala, a upotreba "klupskih droga" (MDMA/ekstazi) smanjila, rezultati su istraživanja koje je objavila Evropska agencija za droge (EMCDDA).

Rezultate istraživanja preneo je hrvatski psihijatar Ivan Ćelić iz Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu i saborski poslanik HDZ-a, prenosi Hina.

U internet istraživanju sprovedenom u martu i aprilu 2021. godine u 30 zemalja (21 u EU i 9 koje nisu članice) učestvovalo je gotovo 50.000 osoba starijih od 18 godina. Anketa je rađena u jeku najstrožih zatvaranja zbog pandemije kovida 19.

Istraživanje je pokazalo da je kanabis bila droga koja se najviše koristila, a 93 posto ispitanika reklo je da konzumirali "travu" u prethodnih 12 meseci, uz male razlike između zemalja.

MDMA/ekstazi (35 posto), kokain (35 posto) i amfetamin (28 posto) bile su sledeće najčešće prijavljene ilegalne supstance, a redosled im varira od zemlje do zemlje.

Otprilike trećina ispitanika (32 posto) izjavila je da koristi više kanabisa, a 42 posto koristi manje MDMA/ekstazija.

Petina (20 posto) ispitanika u istraživanju je izjavila da je u prošloj godini koristila LSD, njih 16 posto je koristilo nove psihoaktivne supstance (NPS), a 13 posto ketamin. Konzumaciju heroina prijavilo je tri posto ispitanika.

Iako je uzorak koji je prijavio konzumaciju heroina bio mali, više od četvrtine ovih ispitanika (26 posto) izjavilo je da je tu drogu koristilo češće tokom perioda ankete.

Iako internet ankete nisu reprezentativne za opštu populaciju, kada se pažljivo sprovode i kombinuju sa tradicionalnim metodama prikupljanja podataka, mogu pomoći u stvaranju detaljnije, realnije i pravovremene slike o upotrebi droga i tržištu droga u Evropi, navodi EMCDDA.

U anketi je su učestvovali i ispitanici sa Zapadnog Balkana. Više od 2000 odraslih osoba (2174) iz Albanije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije odgovorilo je na anketu.

Većina ispitanika (91 posto) izjavila je da je koristila kanabis u prethodnih 12 mjeseci, slede kokain (38 posto), MDMA/ekstazi (22 posto) i amfetamin (20 posto).

I ovde je oko trećine ispitanika (32 posto) izjavilo da je koristilo više kanabisa, dok je 34 posto koristilo manje MDMA/ekstazija.

Gotovo svaki šesti (17 posto) ispitanik prijavio je korišćenje NPS-a u prošloj godini, dok je devet izjavilo da je koristilo LSD. Korišćenje i heroina i metamfetamina prijavilo je osam posto ispitanika.

Kuća je prijavljena kao najčešće okruženje za konzumiranje droga tokom tog razdoblja (85 posto ispitanika u istraživanju EU i 72 posto na Zapadnom Balkanu) zbog karantina i zatvaranja noćnih klubova.

Najčešći motivi za konzumiranje kanabisa bili su opuštanje, osećaj napušenosti i pomoć pri spavanju, dok su za MDMA/ekstazi to bili njegovi euforični i društveni efekti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja