BILO JE POMALO SABLASNO: Student otkrio misteriozni objekat u našoj galaksiji! Ovo do sada nije viđeno, evo zbog čega je poseban
Foto: Natasha Hurley-Walker / AFP / Profimedia

naučnici zaintrigirani

BILO JE POMALO SABLASNO: Student otkrio misteriozni objekat u našoj galaksiji! Ovo do sada nije viđeno, evo zbog čega je poseban

Planeta -

Australijski naučnici kažu da su otkrili nepoznati rotirajući objekat u našoj galaksiji, pri čemu ističu da se radi o nečemu što do sada još nije viđeno.

Objekat, koji je prvi otkrio student, specifičan je po tome što svakih 18 minuta emituje ogromnu količinu energije u radiodelu elektromagnetskog spektra. Svaki takav izboj traje ceo minut. Objekti koji pulsiraju energijom relativno se često uočavaju u svemiru. Međutim, ovde se radi o objektu koji pulsira ceo minut, što je krajnje neuobičajeno, piše BBC.

"Bilo je pomalo sablasno"

Ovaj neobičan objekat otkrio je Tiron O'Doerti, student na australijskom univerzitetu Kartin. O'Doerti je objekat otkrio koristeći teleskop i novu tehniku koju je sam razvio. Student je inače član tima radioastronoma koji vodi astrofizičarka Nataša Harli-Voker u sklopu Međunarodnog centra za istraživanja u radioastronomiji (ICRAR).

"Puls energije se pojavljivao i nestajao satima tokom naših opservacija", rekao je O'Doerti u saopštenju za medije u kojem je ICRAR izvestio javnost o otkriću. "To je bilo potpuno neočekivano. Bilo je pomalo sablasno jer se ništa drugo što nam je poznato ne ponaša tako", dodao je.

"Objekat koji je 'upaljen' ceo minut je jako čudan"

Objekti koji periodički odašilju pulseve u raznim delovima elektromagnetskog spektra nisu novost astronomima, koji ih nazivaju "tranzijentima". Ipak, objekat koji je "upaljen" ceo minut je "jako čudan", rekla je ICRAR-ova astrofizičarka dr Gema Anderson u saopštenju za medije.

ICRAR navodi da se objekat nalazi oko 4.000 svetlosnih godina od Zemlje, izuzetno je sjajan i ima ekstremno jako magnetsko polje. O kakvom se objektu tačno radi? Za sada kruže teorije da se radi o neutronskoj zvezdi ili belom patuljku, što su termini koji se koriste za opis zvezda koje su kolabirale same u sebe. Ipak, mnogo toga vezano za ovo otkriće ostaje tajna, barem za sada.

"Više merenja reći će astronomima da li se ovde radi o retkom događaju kakav se vidi samo jednom ili celoj populaciji objekata kakve ranije jednostavno nismo primetili", rekla je Harli-Voker.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track