NOVA OTKRIĆA EGIPATSKIH ARHEOLOGA: U Luksoru otkrivene kolosalne statue faraona u obliku sfinge FOTO
Foto: EPA/Khaled Elfiqi

u drevnoj prestonici Tebe

NOVA OTKRIĆA EGIPATSKIH ARHEOLOGA: U Luksoru otkrivene kolosalne statue faraona u obliku sfinge FOTO

Planeta -

Egipatski arheolozi pronašli su dve ogromne statue faraona Amenhotepa III (Amenofis III) koje izgledaju poput sfingi, a koje su izvorno bile visoke oko 8 metara.

Izrađene su za Amenhotepa III, faraona iz 18. dinastije koji je vladao od oko 1390. p.n.e. do 1353. p.n.e. Njegov unuk bio je kralj Tutankamon.

Arheolozi su sfinge iskopali u drevnoj prestonici Tebe, današnji Luksor, u hramu Amenhotepa III, koji su stari Egipćani nazivali "Hramom miliona godina", saopštilo je egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta. Takođe su otkrili ruševine stupova i zidova koje su bile ukrašene ceremonijalnim i ritualnim scenama.

Pokrivač za glavu u obliku mungosa

Statue prikazuju Amenhotepa III sa širokom ogrlicom i pokrivačem (ukrasom) za glavu u obliku mungosa.

"U ovom hramu se, pre nego što ga je pogodio razorni zemljotres 1200. godine pre Hrista, nalazio veliki broj kipova i dekoracija na zidu", rekla je egiptolog Hourig Sourouzian, a prenosi Live Science.

Arheolozi su pronašli i tri prilično dobro očuvana kipa boginje Sekhmet, koja je prikazana sa glavom lava. Njeni kipovi su se nalazili na pročelju otvorenog unutranjeg dvorišta, odnosno peristila.

"Faraon bi trčao po stazi u dvorištu kako bi pokazao svoju fizičku snagu"

"Novootkriveni delovi zidnog reljefa u peristilu pokazuju nove scene festivala Sed, kraljevske proslave koja je počela da se praktikuje 30 godina nakon početka njegove vladavine i koja se kasnije održavala svake tri godine", kazala je Sourouzian.

Festival Sed bio je "jedan od najvažnijih praznika za stare Egipćane kojim se slavio kraj 30. godine kraljevog dolaska na presto", rekao je egiptolog Abdel Rahim Rihan.

"Prikazi ovog festivala oslikavaju faraona na svom prestolu u punoj snazi, sa uzbuđenim mnoštvom koje ga okružuje i koje čeka njegov govor u kojem obećava još 30 godina blagostanja i raskoši. Tom prilikom je kralj takođe ponudio žrtve bogovima. Na vrhunca festivala, faraon bi trčao po stazi u dvorištu kako bi pokazao svoju fizičku snagu", dodao je.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track