RUSIJA IMA VIŠE OD 100.000 NOVOZARAŽENIH: Moskva i dalje glavno žarište, talas izazvan omikronom izuzetno snažan!
Foto: Anton Denisov / Sputnik / Profimedia

pandemija

RUSIJA IMA VIŠE OD 100.000 NOVOZARAŽENIH: Moskva i dalje glavno žarište, talas izazvan omikronom izuzetno snažan!

Planeta -

Rusija je danas prvi put prešla simboličnu granicu od 100.000 novozaraženih kovidom-19 dnevno, rekord koji pokazuje snagu novog talasa izazvanog vrlo zaraznim omikron sojem virusa.

Prema podacima vlade, 113.122 nova slučaja zaraze zabeležena su u poslednja 24 časa i 688 umrlih. Glavni grad Moskva i dalje je glavno žarište epidemije u Rusiji sa 26.488 novoinficiranih i još 76 umrlih u prethodnom danu.

To je rekord u broju novozaraženih deveti dan zaredom u Rusiji, koja je najteže pogođena zemlja korona virusom u Evropi.

Pandemija je ozbilno pogoršala demografsku krizu kroz koju poslednjih 30 godina prolazi Rusija, koja je izgubila više od milion stanovnika tokom 2021. godine.

Vlast beleži 330.111 umrlih od kovida-19 od početka pandemije, dok statistička agencija Rosstat koja ima širu definiciju, broji 660.000 umrlih, gotovo duplo više od zvaničnog bilansa.

Bilans se objašnjava slabim odzivom za vakcinaciju, takoreći nepostojanjem mera zatvaranja od proleća 2020. i opštim nepoštovanjem zdravstvenih mera kao što je nošenje maski u javnom saobraćaju.

Iako Rusija ima više antikovid vakcina na raspolaganju, medju kojima Sputnjik V, manje od polovine od 145 miliona Rusa potpuno je vakcinisano do sada, prema specijalizovanom internet sajtu Gogov.

Posle strogog zaključavanja na proleće 2020. ruske vlasti odbile su ponovo da uvode takve restrikcije uprkos novim talasima zaraze, da bi ograničili ekonomske gubitke.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track