PREDEBEO ZA LET U SVEMIR: Pilot težak 150 kg propustio jedinu priliku da kao turista ode u svemir jer je premašio gabarite kapsule
Foto: Inspiration4/John Krauss/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

inspirejšn4

PREDEBEO ZA LET U SVEMIR: Pilot težak 150 kg propustio jedinu priliku da kao turista ode u svemir jer je premašio gabarite kapsule

Planeta -

Komercijalni pilot sa Floride koji je osvojio kartu za prvi SpejsIksov turistički let u svemir, morao je da propusti put jer je bio prevelik za kabinu.

Kajl Hipčen (43) visok je 177 cm i težak 150 kilograma, a limit SpejsIksove kapsule i sedišta je 180 centimetara i 113 kilograma.

Hipčen je zbog toga svoju kartu dao prijatelju i cimeru sa koledža, Krisu Sembroskiju, inženjeru iz Evereta. Sam Hipčen je let Inspirejšn 4 gledao sa VIP balkona.

Prvi turistički let SpejsIksa bio je humanitaranog karaktera - skupljao se novac za pedijatrijski centar za lečenje raka i podizala svest ljudi.

Let Spejs iksa unajmio je američki milijarder Džared Ajzakman, 38-godišnji osnivač i glavni direktor kompanije za obradu plaćanja Šift4 Pejment, ujedno i iskusan pilot.

Ajzakman je bio taj koji je ponudio i jednu besplatnu kartu.

"Razočaran sam, naravno, ali šta je, tu je", rekao je Hipčen koji je platio nekih 600 dolara za učešće u lutriji za mesto na letelici.

Kada su mu javili da je on srećni dobitnik, shvatio je da će za šest meseci morati da smrša 40 kilograma što, kako je rekao, nije nemoguće ali je nezdravo.

Umesto toga kartu je dao svom prijatelju, isto tako zaljubljeniku u svemir, znajući da će on to umeti da ceni.

Sembroski je u znah zahvalnosti pozvao Hipčena pre ulaska u kapsulu i u svemir odneo nekoliko Hipčenovih ličnih predmeta.

Kurir.rs

Bonus video:

03:30

PEĆINA STARA PREKO 80 MILIONA GODINA U SRCU SRBIJE! Resavska pećina ima nešto što se retko viđa u SVETU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track