LETEĆA MINISTARKA SKUPO KOŠTALA PORESKE OBVEZNIKE: Za privatni avion do Australije iskeširano 500.000 funti! VIDEO
Foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

bahato

LETEĆA MINISTARKA SKUPO KOŠTALA PORESKE OBVEZNIKE: Za privatni avion do Australije iskeširano 500.000 funti! VIDEO

Planeta -

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras branila je iznajmljivanje privatnog aviona u Australiju nakon što su izveštaji procenjivali da bi putovanje koštalo poreske obveznike oko 500.000 funti.

Kritičari su rekli da je taj potez "groteskna zloupotreba" javnog novca, ali je Tras rekla da je vladin avion bio dostupan "baš zato da ministri vlade mogu da putuju". Na pitanje da li ne bi bilo bolje leteti komercijalnom avio-kompanijom, ona je insistirala na tome da su sve vladine odluke zasnovane na „vrednosti za novac“.

„Pa, svaka odluka vlade zasnovana je na vrednosti za novac, mi imamo vladin avion posebno tako da ministri poput mene u mojoj ulozi ministra spoljnih poslova mogu da odu i rade u inostranstvu, što je na kraju dobro za Britanci“, rekla je ona.

Independent je izvestio da se ministarka spoljnih poslova odlučila za privatni let za svoje putovanje prošle nedelje iz bezbednosnih razloga, iako su komercijalni letovi bili dostupni.

Novine navode da je putovala privatnim državnim Erbasom A321, za koji im je viši izvor rekao da bi njegova operacija koštala 500.000 funti.

Forin ofis je saopštio da je putovanje bilo u okviru pravila utvrđenih ministarskim kodeksom.

Zvaničnici su rekli da je korišćenje privatnog aviona omogućilo delegaciji sa putovanja da putuje zajedno i vodi privatne razgovore o osetljivim bezbednosnim pitanjima, da su komercijalni letovi u potpunosti popunjeni i da bi korišćenje komercijalnog leta odvojilo Trasovu od njene delegacije i tima za zaštitu.

Takođe je Trasovoj dao mogućnost da se ranije vrati u Veliku Britaniju ako bude potrebno, kako se razume.

Ali zamenik lidera laburista Angela Rejner rekla je da je upotreba privatnog aviona pokazala „javnosti tačno koliko malo poštovanja ova konzervativna vlada ima prema novcu poreskih obveznika“.

Ona je rekla: „Nepristojno je da ministri u vladi postavljaju avione, a ipak povećavaju poreze i odbijaju da urade bilo šta da pomognu radnim porodicama kada osećaju krizu troškova života.

„Torijevci troše odvratne količine javnog novca na sopstvenu taštinu i udobnost, laburisti žele da vide porodice da vide smanjenje računa za energiju, to je razlika.

Portparol SNP za životnu sredinu Didrti Brok dodala je da je to bila „groteskna zloupotreba novca poreskih obveznika za finansiranje njenog životnog stila u džet-setu“.

Rekla je: „Sa ovakvim rekordom, Raskošna Liz će biti prikladan naslednik Borisa Džonsona.

U dokumentu o politici pod nazivom Povratak u crno, čiji je koautor Trasova 2009. godine, ona je, zajedno sa drugima, istakla kako: „Svaki radnik u javnom sektoru treba da oseća ličnu odgovornost za novac koji troši i novac koji uštedi.

„Trebalo bi da troše novac poreskih obveznika barem sa brigom koju bi posvetili svom.

„Ova promena načina razmišljanja bi se odrazila u svakodnevnim promenama kao što je putovanje ekonomskom, a ne poslovnom klasom, do promena većeg obima oko fokusiranja na vrednost za novac.

„Trebalo bi da počne od samog vrha tako što će poslanici pregledati troškove na koje su navikli da traže i filtriraju ih kroz ceo sektor.

Ministarski kodeks kaže da ministri mogu odobriti neredovne letove „kada redovna linija nije dostupna, ili kada je neophodno putovati avionom, ali zahtevi službenih ili parlamentarnih poslovnih ili bezbednosnih razloga sprečavaju da se putovanje obavi po redovnom redu. usluga”.

Laburistički poslanik Ronde i predsednik Zajedničkog komiteta za standarde Kris Brajant je tvitovao: „Poređenja radi, moje prvo putovanje kao ministra spoljnih poslova bilo je na EasiJetu u 6 ujutro i nismo platili brzi ukrcaj.

Portparol Forin ofisa je rekao: „Neophodno je da ministarka spoljnih poslova putuje u inostranstvo da bi se bavila interesima Ujedinjenog Kraljevstva u vezi sa bezbednošću, trgovinom i tehnologijom, kao što je to uradila tokom ove posete Australiji.

„Putovanje na ovaj način omogućava ministrima da imaju privatne diskusije o osetljivim bezbednosnim pitanjima i fleksibilnosti da odgovore na globalne događaje koji se brzo menjaju.

„Ovo putovanje je koristilo državni prevoz i bilo je u potpunosti u skladu sa pravilima.”

Najveći privatni avion koji je na raspolaganju vladi, RAF Vojadžer, bio je predmet kontroverze 2020. nakon što je crveno-belo-plava renovacija koštala skoro milion funti.

Nekada sivi avion je ponovo ispisan belom bojom, sa zastavom Unije na repu i Ujedinjenim Kraljevstvom ispisanom zlatom na trupu.

Boris Džonson se ranije žalio na šemu vojne boje koja se koristi na avionu.

Dauning strit je tada potvrdio da će posao koštati „oko 900.000 funti“, i rekao da nova šema boja znači da bi avion mogao bolje da predstavlja Veliku Britaniju širom sveta sa „nacionalnim brendom“.

Manji avion, Erbas A321, je ono što je Trasovakoristila za svoje putovanje.

Na fotografijama koje su prošle godine objavljene na internetu izgledalo je da je imao preobrazbu sličnu onoj od RAF Vojadžera a u ugovoru o avionu piše da je „ključni uslov za ovu novu sposobnost da se letelica mora upravljati u boji „Global Britain“ ”.

Kuriir.rs//itv.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track