GLAVNI AMERIČKI GENERAL MARK MILI: Ruska invazija na Ukrajinu bila bi užasavajuća!
Foto: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

TENZIJE

GLAVNI AMERIČKI GENERAL MARK MILI: Ruska invazija na Ukrajinu bila bi užasavajuća!

Planeta -

Zapovednik američke vojske, general Mark Mili, rekao je da bi ruska invazija na Ukrajinu bila "užasavajuća" i da bi moglo doći do značajnog broja žrtava.

Kazao je da je pozicioniranje 100.000 ruskih vojnika u blizini ukrajinske granice najveće takvo okupljanje od hladnog rata. S druge strane, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da se sukob još uvek može izbeći diplomatskim pristupom.

General Mili je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Pentagonu upozorio da razmera ruskih snaga u blizini granice sa Ukrajinom znači da će napad imati teške posledice.

"Ako bi krenula invazija na Ukrajinu, to bi bio vrlo značajan potez i došlo bi do velikog broja žrtava. Sukobi u gustim urbanim područjima bili bi nešto užasno, bili bi strašni", kazao je Mili.

"Sukob se može izbeći"

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da SAD namerava da pruži pomoć Ukrajini, uključujući slanje veće količine oružja, piše BBC.

Lojd Ostin
foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

"Sukob se još uvek može izbeći. Još ima vremena i prostora za diplomatiju", rekao je Ostin, pozvavši ruskog predsednika Vladimira Putina da smiri situaciju.

"Nema razloga da ova situacija preraste u sukob. On može narediti povlačenje svojih jedinica", dodao je.

Američki predsednik Džo Bajden kazao je u petak kako će poslati u istočnu Evropu manji broj vojnika kako bi se osnažila prisutnost NATO-a u regiji. Nije precizirao gde će oni biti locirani ni kada će stići na svoje odredište.

Ranije ove nedelje Pentagon je rekao da je 8500 vojnika stavljeno u punu pripravnost i da su spremni za raspoređivanje u kratkom roku.

SAD nije pristao na glavni zahtev Rusije da NATO ne prihvati ulazak Ukrajine u taj vojni savez. Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Zapad da ignoriše ruske bezbednosne zahteve.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track