AUSTRIJA NAJAVILA PAKET POMOĆI GRAĐANIMA Skoro sva domaćinstva dobijaju po 150 evra, najugroženiji dvostruko više a ovo je razlog!
Foto: Guo Chen / Avalon / Profimedia

ublažavaju udar na budžete

AUSTRIJA NAJAVILA PAKET POMOĆI GRAĐANIMA Skoro sva domaćinstva dobijaju po 150 evra, najugroženiji dvostruko više a ovo je razlog!

Austrija -

I austrijska vlada je u petak najavila paket pomoći građanima pogođenima snažnim rastom cena energenata, pridruživši se brojnim evropskim zemljama koje pokušavaju da ublaže udar na budžete domaćinstava.

Gotovo sva domaćinstva u Austriji dobiće jednokratnu novčanu pomoć od 150 evra, izjavio je u petak kancelar Karl Nehamer u austrijskoj prestonici.

Posebno ranjivi će dobiti 300 evra

Približno 750.000 građana koji spadaju u kategoriju posebno ranjivih dobiće dvostruko veći iznos.

Karl Nehamer, Austrija, kancelar
foto: EPA/Christian Bruna

Pored toga, država je ove godine odlučila da suspenduje paušal za zelenu struju, što će svakom domaćinstvu uštedeti oko 100 evra, a prosečnoj komercijalnoj kompaniji oko 67.000 evra, objavila je vlada.

Snažan rast cena energenata

Paket pomoći ukupne vrednosti 1.7 milijardi evra namenjen je "sprečavanju kriznih situacija", izjavio je ministar finansija Magnus Bruner.

U Austriji, kao i u mnogim drugim zemljama, cena energije snažno je porasla poslednjih meseci.

U decembru su troškovi energije bili za 24 odsto veći u poređenju sa istim mesecom godine ranije. Lož ulje poskupelo je 44 odsto, a benzin 31 odsto, podseća agencija dpa.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track