IZBORI U ITALIJI U ĆORSOKAKU: Dragi bio favorit, a sada bi mogli da dobiju prvu predsednicu!
Foto: Andrea Ronchini/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

neuspešan i peti krug glasanja

IZBORI U ITALIJI U ĆORSOKAKU: Dragi bio favorit, a sada bi mogli da dobiju prvu predsednicu!

Planeta -

Italija je u petak napravila korak bliže izboru prve predsednice države nakon što je pet dana zastoja i više puta ponovljenih glasanja prisililo stranačke čelnike da potraže kompromisno rešenje.

Politički izvori navode da je verovatni kandidat Elizabeta Beloni, karijerna diplomatkinja koja je na čelu bezbednosnih službi, uz ministarku pravosuđa Martu Kartabiu koja je takođe "u trci".

"Radim na tome da imamo pametnu ženu za predsednicu", kazao je čelnik desničarske Lige Mateo Salvini novinarima nakon sastanka čelnika dve glavne stranke levog centra Demokratske stranke i Pokreta pet zvezda. "Nadam se da sutra imamo zatvaranje", dodao je.

Italija, Elizabeta Beloni
foto: EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Đuzepe Konte, čelnik Pet zvezda, takođe je rekao da želi da žena zameni na dužnosti predsednika na odlasku Serđa Matarelu, čiji sedmogodišnji mandat ističe sledeće nedelje.

Veoma sam srećan što i druge političke opcije pokazuju da žele da se slože oko izbora ugledne žene na tu dužnost, napisao je na Tviteru.

Kako se u Italiji bira predsednik?

Predsednik u Italiji ima znatna ovlašćenja u doba političkih kriza, koje su česte u trećoj najjačoj privredi evrozone, u kojem vlade teško da prežive duže razdoblje.

U Italiji 1009 zastupnika u parlamentu i regionalni predstavnici biraju predsednika tajnim glasanjem. Ranije u petak su čelnici desnog centra iz Lige, Napred Italija i Braća Italije naljutili svoje oponente naloživši svojim zastupnicima da glasaju za konzervativnu predsednicu Senata Elizabetu Kazelati umesto da traže kandidata konsenzusom. Međutim, Kazelati je dobila samo 382 glasa, od potrebnih 505.

Ni tri kruga glasanja ove nedelje nisu uspela da donesu pobednika. Uspešan kandidat trebalo je u prva tri kruga glasanja da dobije dvotrećinsku većinu, dok u sledećim glasanjima treba običnu većinu.

Premijer Mario Dragi bio je favorit, ali stranke su zabrinute da bi njegovo preuzimanje predsedničke dužnosti moglo dovesti do pada vlade i raspisivanja prevremenih izbora.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track