KINESKI LIST ČAJNA DEJLI OPTUŽIO VAŠINGTON: SAD podstiču sportiste da remete Zimske olipmijske igre 2022.
Foto: Foto Kineski radio internacional

Tvrde dobro informisani izvori

KINESKI LIST ČAJNA DEJLI OPTUŽIO VAŠINGTON: SAD podstiču sportiste da remete Zimske olipmijske igre 2022.

Planeta -

Zvanični kineski dnevnik optužio je Vašington da "podstiče" sportiste da "remete" tok Zimskih olimpijskih igara u Pekingu (od 4. do 20. februara), tako što ih za to plaća, što je čvrsto danas negirala američka ambasada.

U kontekstu "diplomatskog bojkota" Igara od strane SAD zbog zaštite Ujgura, članak u listu na engleskom jeziku Čajna dejli (China Daily) se poziva na "dobro informisane izvore" koji ukazuju na "zaveru".

"Antikineske snage" na američkom tlu "podstiču sportiste" više zemalja da "izraze nezadovoljstvo prema Kini i usvoje pasivan stav prema Igrama , i čak odbiju da učestvuju u njima", naveo je list.

Zauzvrat će im Vašington dati "nadoknadu", naveli su ti izvori optužujući SAD da hoće da remete Igre da bi politizovale taj dogadjaj.

Američke vlasti čvrsto su demantovale te optužbe. ; "Nismo koordinisali i ne koordinišemo nikakvu svetsku kampanju u vezi sa učešćem u Olimijiskim igrama", rekao je portparol ambasade SAD u Pekingu u mejlu poslatom agenciji Frans pres.

"Američki sportisti imaju prava da se slobodno izražavaju, u skladu sa duhom i poveljom Olimpijskih igara, koja uključuje promovisanje ljudskih prava," dodao je.

Zbog kršenja ljudskih prava u Kini, posebno protiv muslimanske manjine Ujgura, SAd su ubedile nekoliko zapadnih saveznika medju kojima su Kanada, Australija i Velika Britanija da sprovedu "diplomatski bojkot" Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu.

Te zemlje neće poslati nikakvog zvaničnika u Peking da učestvuju na ceremoniji otvaranja Igara u petak, ali njihovi sportisti će učestvovati u takmičenjima.

Tim člankom u listu Čajna dejli Peking pokušava da "skrene pažnju" javnosti od svog skandaloznog bilansa po pitanju ljudskih prava, ocenila je američka ambasada.

"Očekujemo od Kine da osigura bezbednost i dobrobit naših sportista, i svih sportista koji učestvuju u Igrama u Pekingu i da poštuje njihova ljudska prava i osnovne slobode", navela je ambasada.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je već u četvrtak pozvao SAD da prestanu da remete Zimske olimpijske igre u Pekingu u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja