KINESKA NOVA GODINA: Centralni komitet Komunističke partije i Državni savet priredili prijem
Foto: Foto: Kineski radio internacional

kina

KINESKA NOVA GODINA: Centralni komitet Komunističke partije i Državni savet priredili prijem

Planeta -

Centralni komitet Komunističke partije Kine (CK KPK) i Državni savet priredili su danas u Velikoj dvorani naroda u Pekingu prijem povodom Kineske nove godine.

Generalni sekretar CK KPK, predsednik Kine i predsednik Centralne vojne komisije Si Đinping je na prijemu održao govor i u ime CK KPK-a i Državnog saveta poželeo je srećnu Kinesku novu godinu tigra pripadnicima svih narodnosti u Kini, sunarodnicima u Hongkongu, Makau i na Tajvanu, kao i Kinezima u dijaspori, prenosi Kineski radio internacional

Si je u govoru naveo da je odlazeća godina vola godina u kojoj „smo sumirali istoriju i prošlost, ali i izrazili viziju o lepšoj budućnosti. Svečano smo obeležili stogodišnjicu osnivanja KPK-a, sazvali smo šestu plenarnu sednicu CK 19. saziva i objavili treću istorijsku rezoluciju“.

Kina je u predviđenom roku odnela pobedu u borbi protiv siromaštva, ostvarila cilj izgradnje umereno prosperitetnog društva u svim pogledima, postigla prvi stogodišnji cilj i pokrenula novi marš ka svestranoj izgradnji modernizovane socijalističke države, čime je solidno startovao 14. petogodišnji plan, rekao je Si.

Si je istakao da je najveća sreća u svetu borba za sreću naroda. „Mi smo puni poverenja i snage. Bez obzira na bilo kakve promene u međunarodnim okolnostima i bilo kakve surove izazove, promovisaćemo veličanstveni duh pri osnivanju KPK-a, pamtiti drevnu maksimu: ’država napreduje u nevoljama i propada u lagodnosti’, stalno voditi računa o potencijalnim rizicima u budućnosti i dok se nalazimo u bezbednom položaju, borićemo se kompaktno, solidarno i vredno, kako bismo unapredili veliki posao podmlađivanja kineske nacije“, naveo je on.

Si je ukazao da će u drugoj polovini 2022. godine biti održan 20. Nacionalni kongres KPK-a, na kome će biti rezimirani poslovi u proteklih pet godine, ali i zacrtan plan razvoja u narednom periodu.

„Moramo dobro da koordinišemo celokupnu situaciju na domaćem planu i na međunarodnoj sceni, da dobro koordinišemo razvoj i bezbednost, kontrolu epidemije i ekonomski i društveni razvoj. Moramo da ubrzavamo stvaranje novog razvojnog obrasca, sveobuhvatno da produbljujemo reforme i otvaranje, unapređujemo visokokvalitetni razvoj, trajno poboljšavamo životni standard stanovništva, energično radimo na obezbeđivanju stabilnog i zdravog ekonomskog okruženja, prosperitetnog i mirnog društvenog ambijenta, kao i političku sredinu koju karakterišu nepodmitljivost i čistoća“, izjavio je Si.

U tradicionalnoj kineskoj kulturi, tigar je simbolika moći, hrabrosti i neustrašivosti. U novoj godini tigra, nastavićemo energično da pišemo novo istorijsko poglavlje izgradnje socijalizma sa kineskim karakteristikama, naveo je Si.

Si je na kraju podsetio da će uskoro biti otvorene Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu. Kineski narod je spreman da svetu pokloni jednostavnu, bezbednu i fantastičnu olimpijsku svetkovinu. „Želim sjajne rezultate na Igrama sportistima iz Kine i drugih delova sveta“.

Prijemu je predsedavao kineski premijer Li Kećijang, a njemu su prisustvovali i drugi partijski i državni rukovodioci Kine, kao i rukovodioci i predstavnici penzionera iz CK KPK, Stalnog komiteta, Svekineskog narodnog kongresa, Državnog saveta, Vrhovnog narodnog suda, Vrhovnog narodnog tužilaštva, Kineske narodne političke konsultativne konferencije i Centralne vojne komisije.

Umetnici su na prijemu izveli predstavu.

Kurir.rs/Kineski radio internacional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track