IZDATO UPOZORENJE GRAĐANIMA: Pazite, padaće iguane FOTO
Foto: Greg Lovett / Zuma Press / Profimedia

sad

IZDATO UPOZORENJE GRAĐANIMA: Pazite, padaće iguane FOTO

Planeta -

Temperature u Južnoj Floridi pale su juče ujutru na minus 4 stepena Celzijusova, nakon što je severoistok SAD u subotu zahvatila velika zimska oluja, zbog koje je nekoliko američkih saveznih država proglasilo vanredno stanje i primoralo na otkazivanje više od 1.400 letova.

Američka meteorološka služba upozorila je stanovnike Floride da bi iguane mogle padati sa drveća zbog neuobičajeno niskih temperatura širom regiona, prenosi Gardijan.

-Veći deo države će večeras ostati uglavnom vedar i hladan sa šansom da će iguane padati sa drveća zbog niskih temperatura i to bi privremeno moglo da ih paralizuje, navodi se.

-Iguane su hladnokrvne. Oni usporavaju ili postaju nepokretni kada temperatura padne na 4-9 stepeni Celzijusovih, objavila je američka Nacionalna meteorološka služba Majami-Južna Florida na Tviteru u nedelju.

-Mogu pasti sa drveća, ali nisu mrtve, dodaje se.

Temperatura u Južnoj Floridi dostigla je najnižih -3,9 stepeni Celzijusa u nedelju ujutru, p0odaci su meteorološke službe

Zoolog Stejsi Koen, stručnjak za gmizavce sa Floride, objasnila je fenomen u izjavi za televizijsku stanicu VPBF.

-Njihova tela u suštini počinju da se gase na drveću gde spavaju na granama, a onda, pošto postane tako hladno, gube tu sposobnost da se drže i onda često padaju sa drveća, istakla je Koen.

Zelene iguane nisu poreklom sa Floride, navodi se u Komisiji za očuvanje ribe i divljih životinja Floride. Slučajno su uvedene kao ''slepi putnici'' u teretne brodove i smatraju se invazivnom vrstom.

Mogu biti teške do 7,5 kg i dužine preko 1,5 m. Fenomen padanje reptila sa drveća po hladnom vremenu dešavao se i ranije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track