LIDERI DESNIH EVROPSKIH STRANAKA ZAJEDNO U MADRIDU: Mi smo ti koji brane Evropu! Postigli dogovor o stavranju patriotske Evrope!
Foto: EPA / David Fernández

potpisan sporazum

LIDERI DESNIH EVROPSKIH STRANAKA ZAJEDNO U MADRIDU: Mi smo ti koji brane Evropu! Postigli dogovor o stavranju patriotske Evrope!

Planeta -

Devet lidera evropskih krajnje desnih i nacionalističkih stranaka, među njima i mađarski premijer Viktor Orban i predsednica francuskog Nacionalnog saveza Marin Le Pen, postiglo je dogovor o planu za stvaranje suverene i patriotske Evrope.

Dogovor je postignut na sastanku u Madridu koji je organizovala španska krajnje desna partija Voks (Vox), koja je treća po snazi u španskom parlamentu posle Španske socijalističke radničke partije (PSOE) i konzervativne, demohrišćanske Narodne partije.

Pored Orbana i Marin Le Pen, na sastanku su bili i Marlene Svacek iz Slobodarske partije Austrije, Tom Van Griken iz belgijske separatističke partije Flamanski interes, Krasimir Karakačanov iz Bugarskog VMRO-BND i evroposlanici italijanske partije Liga Vinčenco Sofo i Paolo Borkia.

Na sastanku u Madridu bili su i Martin Helme iz Estonske konzervativne narodne partije (EKRE), evroposlanik Rob Ros iz holandske populističke partije JA21, predsednik rumunske konzervativne Nacionalne demohrišćanske seljačke stranke (PNTCD) Aurelijan Pavelesku partije i evropski poslanik Valdemar Tomaševski iz Izborne akcije Poljaka u Litvaniji - Saveza hrišćanskih porodica.

Madrid, miting desničara, Voks, Marin Le Pen
foto: EPA / VICTOR LERENA

Stranke učesnice potpisale su na sastanku dokument sa devet tačaka, u kojem su navele svoje ciljeve, a među njima su i borba protiv ilegalnih migracija, pronocija nataliteta i odrbana suvereniteta zemalja članica EU, preneo je briselski portal EURACTIV.

"Mi smo ti koji brane Evropu. Nećemo dozvoliti da u njoj bude podnignuta zastava sa srpom i čekićem, niti zastava sa polumesecom ili mračna zastava elite gobalizacije", izjavio je u završnom govoru na skupu predsednik španskog Voksa Santijago Abaskal.

Lideri desnih stranaka usvojili su u subotu i zajedničku izjavu u kojoj su se usredsredili na gomilanje ruskih snaga na granici sa Ukrajinom i obećali da će "raditi na tome da se obezbedi da evropske države, suočene sa pretnjom spoljne agresije, nastupaju solidarno".

"Vojne akcije Rusije na evropskim istočnim granicama dovele su nas na ivicu rata. Solidarnost, oodlučnost i odbrambena saradnja država Evrope neophodna je za kada postoje takve pretnje", navodi se u dokumentu.

Lideri desnice su pozvli države EU i da govore "snažnim i jedinstvenim glasom" kako bi sačuvale mir, teritorijalni integritet i nepovredivost granica".

Predstavnici tih devet stranaka prvi sastanak održali su u decembru 2021. godine u Varšavi. Oni su u Madridu ponovo izrazili zabrinutost zbog "unutrašnjih i spoljnih napada na EU".

Viktor Orban, Mateuš Moravijecki, Mateo Salvini
foto: EPA/SZILARD KOSZTICSAK

Na sastanku je bilo reči i o odnosima Brisela sa Mađarskom i Poljskom.

"Osuđujemo politički motivisane napade Brisela na Poljsku i Mađarsku, koji pokazuju potpuno ignorisanje osnovnih načela EU i kršenje duha Ugovora (EU). Moramo da sarađujemo i udružimo snage kako bi zaštitili Evropu od ideologija koje su joj nametnute i anti-demokratskog skretanja koje vodi njenom nestajanju", navodi se u deklaraciji.

Poljski premijer Mateuš Moravijecki da su stranke koje su se okupile u Madridu "alternativa za budućnost Evrope", koje dele zajedničke vrednosti i zajedno brane suverenitet država.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / David Fernández

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track