ZBOG VOJNOG UDARA BURKINA FASO SUSPENDOVANA IZ AFRIČKE UNIJE: Suspenzija nakon svrgavanja demokratski izabranog predsednika
Foto: Profimedia / EPN/Newscom

treća zemlja

ZBOG VOJNOG UDARA BURKINA FASO SUSPENDOVANA IZ AFRIČKE UNIJE: Suspenzija nakon svrgavanja demokratski izabranog predsednika

Planeta -

Afrička unija je danas saopštila da je suspendovala članstvo Burkine Faso do ponovnog uspostavljanja ustavnog poretka u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Suspenzija Burkine Faso usledila je nedelju dana pošto su pobunjeni vojnici izveli puč i zbacili demokratski izabranog predsednika države Roka Marka Kristijana Kaborea, tvrdeći da je nesposoban da spreči nasilje džihadista.

Blok 15 zapadnoafričkih država (ECOWAS) suspendovao je članstvo Burkine Faso prošle nedelje, čime je ona postala treća država u tom regionalnom savezu, posle Malija i Gvineje, koja je kažnjena zbog vojnog preuzimanja vlasti u poslednjih godinu i po dana.

Zemlje čije je članstvo suspendovano ne mogu da učestvuju na sastancima ni u donošenju odluka, navode zvaničnici.

Iako Burkini Faso nisu uvedene sankcije, danas je u glavni grad Uagadugu, radi procene situacije, došla delegacija koju čine predstavnici ECOWAS i šef Kancelarije UN za Zapadnu Afriku i region Sahel Mahamat Saleh Anadif.

Na samitu ECOWAS u četvrtak u Gani biće reči o situaciji u Burkini Faso i Maliju, koji je takodje pod oštrim sankcijama, uvedenim pošto vodja puča nije organizovao izbore u roku od 18 meseci.

Vojna vlast Burkine Faso objavila je danas da će lider Patriotskog pokreta za zaštitu i obnovu Pol Henri Sandaogo Damiba biti novi predsednik države.

U prošlonedeljnom obraćanju naciji, prvom od preuzimanja vlasti, Damiba je rekao da će ponovo uspostaviti red i ujediniti zemlju, i upozorio da novi režim neće tolerisati izdaju.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / EPN/Newscom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track