KIM ISPUNIO JEZIVO OBEĆANJE DATO TRAMPU: Ključna američka baza na Pacifiku sada u dometu raketa Severne Koreje! VIDEO
Foto: EPA / KCNA, Shutterstock

opasno

KIM ISPUNIO JEZIVO OBEĆANJE DATO TRAMPU: Ključna američka baza na Pacifiku sada u dometu raketa Severne Koreje! VIDEO

Planeta -

Severna Koreja je u nedelju završila probno lansiranje balističke rakete srednjeg dometa koja može da stigne do Guama, potvrdila je nacija u ponedeljak.

Ova sposobnost omogućava Severnoj Koreji da ispuni svoju pretnju koju je 2017. uputila tadašnjem predsedniku Donaldu Trampu da udari na teritoriju SAD, i mogla bi da signalizira još jednu diplomatsku glavobolju za Bajdenovu administraciju dok se bori sa potencijalnom ruskom invazijom na Ukrajinu. .

Test je označio najznačajnije lansiranje oružja Severne Koreje u poslednjih nekoliko godina, leteći oko 497 milja i dostigavši maksimalnu visinu od 1.242 milje pre sletanja u vode između Japana i Korejskog poluostrva, prema južnokorejskim i japanskim procenama.

Državna korejska centralna novinska agencija saopštila je da je test trebalo da se proveri tačnost rakete Hvasong-12. Ali lansiranje bi moglo da nagovesti buduće podstrekavanje ili pretnje putem nuklearnih i raketnih testova dugog dometa od strane Severne Koreje sa ciljem da podstakne SAD da ublaže sankcije ili da se uspostavi kao legitimna nuklearna država, preneo je Asošiejted pres.

Tramp je još u avgustu 2017. rekao Severnoj Koreji da će svaka pretnja SAD dovesti do „vatre i besa kakve svet nikada nije video“. Nekoliko sati kasnije, komandant Strateških snaga zemlje rekao je da "ozbiljno razmatra plan zaokruženja vatre" lansiranjem raketa Hvasong-12 na Guam, preneo je Rojters.

Severna Koreja je te godine testirala rakete Hvasong-12 najmanje šest puta i dva puta ih je preletela iznad severnog japanskog ostrva Hokaido. Komparativno, nedeljni test Hvasong-12 bio je sedma runda lansiranja projektila samo u januaru i jedno od niza oružja koje je nacija lansirala u celini poslednjih meseci, preneo je AP.

Razvojna hipersonična raketa i raketa lansirana sa podmornice su među ostalim oružjem koje je nedavno testirano. Severna Koreja je takođe zapretila da će ukinuti četvorogodišnji moratorijum na testove sa ozbiljnijim oružjem, poput nuklearnih eksplozija i lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila, preneo je AP.

Na brifingu sa novinarima, visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da je Vašington "zabrinut" da bi Pjongjang mogao da nastavi sa ICBM i nuklearnim testiranjem, navodi Rojters.

„Naravno, zabrinuti smo“, rekao je zvaničnik. „Nije samo ono što su uradili juče, već činjenica da ovo dolazi nakon prilično značajnog broja testova u ovom mesecu. A to sledi na testovima na kraju godine, koji sežu do septembra, raznih testova. sistema“.

Zvaničnik je rekao da SAD ne žele da vide dodatna testiranja i pozvao je Severnu Koreju da obustavi testove, preneo je Rojters.

Kurir.rs/Newsweek.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track