TAJNI SPORAZUM PRAVI PROBLEME KURCU: Šta stoji u koalicionom dogovoru između Narodnjaka i Zelenih?
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

drama

TAJNI SPORAZUM PRAVI PROBLEME KURCU: Šta stoji u koalicionom dogovoru između Narodnjaka i Zelenih?

Austrija -

Tajni dokument vezan za koalicione pregovore između Narodne partije Austrije (OVP) i Zelene stranke, koji je objavljen u javnosti prošlog vikenda, izazvao je u ponedeljak oštre nesuglasice unutar vladajuće koalicije.

Austrijska Zelena stranka optužuje bivšeg kancelara i predsednika OVP-a Sebastijana Kurca da je namerno dodao tajnu dodatnu klauzulu javnosti kako bi im naštetio.

Dokument, koji je tokom vikenda objavila Austrijska novinska agencija (APA), bavi se podelom ministarskih pozicija nakon formiranja vlade, kao i uticajem na javni medijski servis ORF. Pojedini mediji preneli su tokom vikenda da dokument pokazuje da će Zeleni dobiti pravo da odlučuju o predsedniku Saveta Fondacije ORF u zamenu za odobrenje zabrane nošenja marama za nastavnike u državnim školama, što je inicijativa Narodne stranke.

Obe strane su u ponedeljak negirale da je do takvog "dogovora" ikada došlo. Austrijski mediji su dodatnu, tajnu klauzulu u koalicionom sporazumu opisali kao „potencijal za unutarkoalicione tenzije”, tim pre što je očigledno da je za ove tajne dogovore potencijalnih koalicionih partnera znao veoma uzak krug u rukovodstvu obe stranke.

Međutim, Zeleni ne optužuju naslednika Sebastijana Kurca na mestu kancelara i predsednika OVP-a, Karla Nehamera, da je umešan u curenje informacija u javnost koje bi mogle da naškode Zelenima.

Narodnjaci i Zeleni zajedno su na vlasti od januara 2020. godine, nakon toga, u jeku tzv. Skandal na Ibici, dezintegrisana populističko-libertarijanska vlada. Sebastijan Kurc povukao se iz aktivne politike prošle jeseni nakon optužbi za korupciju.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track