KANADSKE CRKVE TERAJU VLADU NA SUD: Kovid mere ograničavaju pravo na slobodu veroispovesti i okupljanja prema Ustavu VIDEO
Foto: Zoutube screenshot/CTV News

pandemija

KANADSKE CRKVE TERAJU VLADU NA SUD: Kovid mere ograničavaju pravo na slobodu veroispovesti i okupljanja prema Ustavu VIDEO

Planeta -

Osporavanje ograničenja javnog zdravlja od strane dve crkve u Ontariju usred pandemije korone počinje u ponedeljak, a njihovi advokati tvrde da mere krše pravo na slobodu veroispovesti i okupljanja prema Ustavu.

Postupak pred Vrhovnim sudom pravde Ontarija u Sent Tomasu biće praćen onlajn.

Crkva Božija u Ejlmeru i kapela Biblijskog trojstva u Vaterlou optužene su u proleće 2021. za razna kršenja ograničenja javnog zdravlja koja su uvedena da bi se sprečilo širenje virusa.

Crkveni lideri su održavali lične skupove uprkos pokrajinskim zabranama, bili novčano kažnjeni i optužbe prema Zakonu o ponovnom otvaranju Ontarija.

Erik Adams, stručnjak za ustavno pravo, nije uključen u slučaj, ali je za CBC Njuz govorio o tome šta se može očekivati tokom saslušanja.

„Teret će biti na crkvama da pokažu da su njihova prava povređena ovim merama javnog zdravlja, a njima će to zapravo biti lako i vlada to neće osporiti“, rekao je Adams, prodekan sa pravnim fakultetom Univerziteta Alberta.

„Apsolutno je jasno u sudskoj praksi da ako ograničite broj koji može da vrši bogosluženje ili ograničite mogućnost okupljanja crkava, vi se mešate u slobodu veroispovesti. Postavlja se pitanje: 'Da li je vlada to učinila na razuman način?' Tada će vlada biti na vlasti da pokaže da su njene odluke bile opravdane u slobodnom i demokratskom društvu."

Sudovi u drugim provincijama, uključujući Britansku Kolumbiju i Manitobu, odlučili su da ograničenja koja ograničavaju verska okupljanja tokom pandemije predstavljaju razumno ograničenje prava zagarantovanih kanadskom Poveljom o pravima i slobodama.

„Izazov će biti na crkvama i drugima koji osporavaju ova ograničenja da zaista iznesu ubedljiv slučaj da su vlade znatno preterale u svojim ciljevima javnog zdravlja i ograničenjima koja su nametnuli, a nijedan sud se do sada nije osećao prijatno da taj poziv “, rekao je Adams.

Usred kontinuirane krize javnog zdravlja kao rezultat omikron varijante, malo je verovatno da će sud u Ontariju reći da je pokrajina postupila nerazumno, rekao je Adams.

U pitanju su ograničenja koja su ograničila okupljanje crkava u pokrajini u proleće 2021.

Treća crkva, Ujedinjena reformisana crkva Velandport iz regiona Nijagara, bila je ukljulena u osporavanje, ali se od tada uklonila iz sudskog postupka.

Crkve su želele da se njihovi slučajevi razmatraju odvojeno, ali je sudija naredio da idu zajedno, rekla je u maju Liza Bildi, advokat iz Centra za pravosuđe za ustavne slobode.

Odluka da se argumenti obe crkve saslušaju zajedno znači da pokrajina može da podnese jedan skup izjava pod zakletvom sudu, a svi svedoci pokrajine biće unakrsno ispitani samo jednom.

U vreme kada su crkve bile optužene, nije bilo dozvoljeno više od 10 ljudi na službama, bilo u zatvorenom ili na otvorenom, prema pravilima pandemije Ontarija.

Sudovi su zaključali vrata Crkve Božije i kapele Biblijskog trojstva nakon što su nastavili da održavaju lične službe uprkos naređenju.

Vrata crkava su od tada ponovo otvorena.

Kurir.rs/CBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track