NOVI DIREKTOR MOSADA ČISTI KUĆU: Komandant specijalaca posle svađe dao otkaz, on je četvrti obaveštajac koji je otišao za 7 meseci
Foto: Daniren / Alamy / Alamy / Profimedia

nešto se dešava

NOVI DIREKTOR MOSADA ČISTI KUĆU: Komandant specijalaca posle svađe dao otkaz, on je četvrti obaveštajac koji je otišao za 7 meseci

Planeta -

Šef jedinice "Cezarea" navodno je dao otkaz posle burnog sastanka sa direktorom koji je kasnije tu specijalnu jedinicu nazvao "teretom" za Mosad.

Komandant Mosadove "Cezarea" jedinice za specijalne operacije navodno je dao otkaz posle svađe sa direktorom izraelske špijunske agencije Davidom Barneom.

Komandant, poznat samo pod inicijalom Bet, podneo je ostavku posle burnog sastankom sa Barneom koji je kasnije za tu jedinicu i njene članove rekao da su "postali teret za organizaciju", preneo je Kanal 13.

Navodno je Barne zbog teškoća sa kojima su suočeni izraelski agenti širom sveta odlučio da "počisti" mosad i uvede neke promene koje Bet nije bio voljan da primeni.

"Barnea je želeo da napravi velike promene u načinu rada odeljenja na čijem je čelu [Bet] zbog poteškoća u funkcionisanju 'izraelskih' agenata u inostranstvu, a [komandant] ih nije sproveo kako je traženo“, izvestio je list Harec.

Barnea je na čelo Mosada došao u junu, preuzevši položaj od Josija Koena.

Josi Koen, Mosad, šef, šef Mosada, 3 jul 2017
foto: EPA/Heidi Levine / POOL

Uz Beta, otkaz su dali i njegov zamenik i nekoliko operativaca, a postavljen je i novi komandant jedinice.

Lična karta Mosada

- Institut za obaveštajne i specijalne operacije osnovan 13. decembra 1949. godine. - Sedište u Tel Avivu

- Godišnji budžet 2,73 milijarde dolara.

- Organizaciju kritičari opisuju kao "duboku državu" zbog načina na koji, pozivajući se na državnu bezbednost, nekažnjeno sprovodi svoje akcije po svetu.

Bet je inače četvrti visoki zvaničnik Mosada koji je napustio organizaciju od dolaska Barnee pre sedam meseci.

Pre njega, agenciju su napustili šef tehnološke divizije, šef Tzometa - jedinice zadužene za lociranje, regrutovanje i vođenje stranih agenata, kao i komandant jedinice koja se bavi antiterorističkim ratovanjem. Mediji prenose da su sve ostavke direktno povezane sa odlukom Barnee da podeli i preraspodeli dužnosti u špijunskoj agenciji i podeli postojeće ogranke.

Barnea, koji se pridružio Mosadu 1996. pre nego što je postao šef njegovog odeljenja Tzomet 2013. godine, zamenik šefa Mosada 2019. i konačno direktor agencije 2021. godine, opisan je kao "mašina za ubijanje koja voli gadžete“ i navodno je željan da se Mosad vrati kodeksu apsolutne tišine – pretnji i sadašnjim i bivšim agentima koji govore medijima o operacijama.

Nakon što ga je bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu u junu imenovao za direktora agencije, Barnea je izdvojio Iran kao svoj glavni prioritet, optužujući tu zemlju da "konstantno napreduje ka programu oružja za masovno uništenje".

"Naši bezbednosni izazovi su veoma veliki i na vrhu liste je Iran“, rekao je on tada.

Najpoznatije akcije Mosada

- 1956. godine Mosad je došao u posed kopije govora Nikite Hruščeva u kom se odriše Staljina. Mosad je kopiju govora poslao SAD koji su ga objavili, osramotivši tako SSSR.

- 1960 Mosadovi operativci su u Buenos Ajresu uhvatili nacistu Adolfa Ejhmana

- Operacija Gnev božji počeka je 1972. sa ciljem da se ubiju odgovorni, direktno ili indirektno, za masakr izraelskih sportista u Minhenu.

- Hvatanje Mordekaja Vanua. Mosad je 1986. godine organizovao akciju hvatanja izraleskog nuklearnog tehničara koji je pobegao u Britaniju gde je doavao nuklearne tajne. Operativka je namamila Vanua u Rim gde su ga su ga Mosadovi agenti drogirali i prokrijumčarili u Izrael gde je osuđen zbog izdaje. -

Mosad je 1990. ubio kanadskog naučnika Džeralda Bula koji je radio na projektu Sadama Huseina, Vavilonski supertop.

- Tokom 1990ih i 2000ih, Mosadovi agenti lividirali su šefa palestinskih obaveštajaca Atefa Bseisa, lidera Hamasa Iza El-Din šeik Halila, lidera Hezbolaha Imada Mugijaha, infiltrirali su u sirijski nuklearni reaktor, prikupili dokaze i onda ga bombardovali. Od njihove ruke su stradali brojni iranski, sirijski i Hamasovi operativci, naučnici i inženjeri.

- Tokom 2000. godine, izraelski operativci likvidirali su po nalogu SAD lidera Al Kaide Abdulaha Ahmeda Abdulaha, uništili tri četvrtine nuklearne elektrane Natanc, nanevši tako težak udarac iranskom nuklearnom programu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track