SOROŠ POZVAO NA RUŠENJE SI ĐINPINGA S VLASTI: Treba da ga zameni neko ko je manje represivan! On je vernik komunizma!
Foto: Profimedia

Udar na supersilu

SOROŠ POZVAO NA RUŠENJE SI ĐINPINGA S VLASTI: Treba da ga zameni neko ko je manje represivan! On je vernik komunizma!

Planeta -

Džordž Soroš, filantrop, milijarder i politički aktivista koji propagira viziju "Otvorenog društva" napao je kineskog lidera Si Đinpinga i označio ga kao najveću pretnju "otvorenim društvima" širom sveta.

Ali, to nije sve, ovaj milijarder je kineskim vlastima gurnuo direktno prst u oko kada je predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. uporedio sa Olimpijskim igrama 1936. godine u nacističkoj Nemačkoj.

Soroš je kako prenose strani mediji svoj govor održao na Insititutu Huver, koji deluje pri Stenford univerzitetu. Tom prilikom dotakao se i svog najomiljenije teme tržišta nekretnina, kome kako predviđa ovaj filantrop preti kriza, i da Si neće moći da povrati poverenje u sektor nekretnina čiji udeo u BDP zemlje iznosi 29 odsto.

Soroš tvrdi da će Kina, „kao Nemačka 1936. godine“, „pokušati da iskoristi spektakl“ predstojećih Olimpijskih igara u Pekingu „da ostvari propagandnu pobedu za svoj sistem stroge kontrole“.

On je takođe nazvao Sija „istinskim vernikom u komunizam“, za razliku od bivšeg kineskog lidera Deng Sjaopinga, koji je uveo reforme slobodnog tržišta, i upozorio da su „Mao Cetung i Vladimir Lenjin njegovi idoli“.

Soroš je svoj govor završio pozivom na promenu režima u Kini – ponavljajući trenutnu liniju mnogih američkih konzervativaca, koji se takođe protive Sijevom vođstvu.

- Treba se nadati da bi Si Đinpinga, koji skuplja lične podatke radi nadzora svojih građana agresivnije od bilo kojeg drugog vladara u istoriji mogao zameniti neko ko će u zemlji biti manje represivan, a prema svetu mirotvorniji. Time bi se otklonila najveća prijetnja sa kojom se otvorena društva danas suočavaju i trebala bi učiniti sve što je u nihovoj moći da podstaknu Kinu da krene u tom smeru.

Treba se nadati da će Si Đinpinga možda zameniti neko manje represivan kod kuće i mirniji u inostranstvu

„Ovo bi uklonilo najveću pretnju sa kojom se danas suočavaju otvorena društva i trebalo bi da učine sve što je u njihovoj moći da podstaknu Kinu da se kreće u željenom pravcu“, izjavio je milijarder.

Slom kineskog tržišta

Procvat kineskog tržišta nekretnina temeljio se na neodrživom modelu koji je koristio lokalnim vlastima i podsticao ljude da većinu svoje ušteđevine ulažu u nekretnine, rekao je Soroš.

Dodao je kako je vladina strategija da obuzda procvat otežala posao posrnulom nekretninskom džinu Evergrandeu da otplati dugove, rekao je.

Evergrande je najzaduženija kompanija za razvoj nekretnina u svetu s dugovima većim od 300 milijardi dolara, uključujući gotovo 20 milijardi dolara po obveznicama na međunarodnim tržištima. Problemi koji su pogodili grupu Evergrande izazvali su duboku krizu među dugovima opterećenim kineskim tvrtkama u sektoru nekretnina.

Soroš se posljednjih godina pojavio kao istaknuti kritičar Sija i vladajuće Komunističke partije Kine.

Investitor i predsednik Fondacije otvorenog društva rekao je u septembru prošle godine da je najveći upravnik imovinom u svetu Blakrok napravio tragičnu grešku kada je proširio poslovanje u Kini.

- Umesto da Si dopusti procvat privatnih kompanija predstavio je sopstveni 'kineski san' koji se može sažeti u dve riječi: potpuna kontrola. To je imalo katastrofalne posljedice, rekao je.

Kurir.rs/A.Mlakar

Ko je Džordž Soroš

Naime Džordž Soroš rođen je 1930. godine u Budimpešti u jevrejskoj porodici. Kada je počeo Drugi svetski rat zapravo je bio još uvek dečak. Te 1941. imao je 11 godina, a kad se rat završio, njegova porodica uspela je da preživi Holokaust zahvaljujući tome što je njegov otac Tibor Soroš nabavio lažne dokumente za celu porodicu. U svojim autobiografskim zapisima naveo je da se već u 14 . godini bavio filozofskim razmišljanjima. Soroš je osnivač i predsednik Fondacije za otvoreno društvo, koja podržava liberalne i levičarske ciljeve u SAD i širom sveta, uključujući živote afroamerikanaca važni, planirano roditeljstvo i imigracione reforme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja