ZBOG PARTIGEJTA PROPUSTIO RAZGOVOR SA PUTINOM: Britanski premijer umesto toga odgovarao na pitanja besnih poslanika
Foto: EPA-EFE/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT

poropuštena prilika

ZBOG PARTIGEJTA PROPUSTIO RAZGOVOR SA PUTINOM: Britanski premijer umesto toga odgovarao na pitanja besnih poslanika

Planeta -

Britanski premijer Boris Džonson navodno je propustio zakazani video razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u ponedeljak jer je bio primoran da brani svoje ponašanje pred poslanicima nakon objavljivanja dugo očekivanog izveštaja o takozvanom skandalu "Partigejt".

Kako prenose britanski mediji, Džonson je trebalo da razgovara sa Putinom u 16 ​​časova u jeku tenzija između Moskve i Zapada zbog navodnog plana Rusije da napadne Ukrajinu. Razgovori su kako bi premijer pred parlamentom objasnio svoje žurke u jeku zatvaranja Engleske.

Ranije istog dana, viša državna službenica Sju Grej predala je nalaze svoje istrage o nizu navodnih društvenih okupljanja u Dauning stritu tokom lokdauna, optužujući Džonsona i njegov tim za "neuspehe u vođenju i rasuđivanju“. Premijer se izvinio poslanicima, ali je odbacio pozive za ostavku iz opozicije.

Izvor iz Dauning strita rekao je Telegrafu da je razgovor dvojice lidera odložen na neodređeno. Kasnije u ponedeljak, premijerov portparol je tvrdio da nije bilo zvanično određeno vreme za govor lidera, ali je insistirao da se i dalje nadaju da će ugovoriti razgovor.

Džonson se "obavezao da dođe u Dom da pruži neke odgovore" nakon objavljivanja izveštaja Sju Grej, naveo je portparol, dodajući da nije neobično da se promeni vreme poziva između svetskih lidera.

Opozicija je požurila da osudi premijera što je propustio priliku da razgovara sa Putinom u vreme ozbiljne geopolitičke krize. "Usred opasne krize koja preti miru u Evropi, propuštena je vitalna diplomatska prilika, dok se Boris Džonson trudi da zadrži svoj posao“, rekao je poslanik laburista Dejvid Lemi, koji je ministar spoljnih poslova u senci.

Ranije u ponedeljak, Džonson je rekao da će upozoriti Putina da se "povuče sa ivice" oko Ukrajine. Premijer bi danas u Kijevu trebalo da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Usred političkih previranja u Velikoj Britaniji, francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je u ponedeljak sa ruskim liderom po drugi put u četiri dana.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja