OVO JE KAO DA GLEDATE ŽELEZNIČKU NESREĆU NA USPORENOM SNIMKU Dok Izrael "živi sa kovidom" bolnice su pretrpane a lekari iscrpljeni
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI EPA-EFE/ATEF SAFADI

ostali pri blagom pristupu

OVO JE KAO DA GLEDATE ŽELEZNIČKU NESREĆU NA USPORENOM SNIMKU Dok Izrael "živi sa kovidom" bolnice su pretrpane a lekari iscrpljeni

Planeta -

Svetski lider u vakcinaciji u prvim talasima pandemije, Izrael, usvojio je moto "Živeti sa kovidom" nekoliko meseci pre dolaska omikron varijante korona virusa.

Omikron varijanta blaža je od prethodnih varijanti, ali to je slaba uteha lekarima i medicinskim sestrama na kovid odeljenjima koji ponovo imaju pune ruke posla, budući da zbog velikog broja zaraženih ima i više obolelih kojima treba bolničko lečenje.

"Osoblje je iscrpljeno", rekao je Joram Vajs, direktor Medicinskog centra Hadasah u Jerusalimu.

Iako omikron uzrokuje razmerno manje teških oboljenja i smrtnih slučajeva, dnevni broj novozaraženih krajem januara prelazio je 80.000 da bi talas zaraze poslednjih dana popustio.

"Imamo u proseku 10 do 15 odsto manje lekara i sestara, a potrebno nam je 20 do 30 odsto više jer smo preplavljeni pacijentima", rekao je šef odeljenja za korona virus u toj bolnici Dror Mevorach.

Bolnice su morale da prebace radnike na kovid odeljenja, da srežu druge procedure, a sredinom januara nekoliko naučnika zatražilo je od vlade da interveniše kako bi se smanjilo širenje zaraze.

Upozorili su da će nagli priliv teško bolesnih pacijenata, većinom starijih od 60 godina i sa teškim komorbiditetima, preopteretiti zdravstveni sistem i da će naštetiti privredi.

Međutim, vlada je ostala pri svom blagom pristupu koji je usvojila prošlog leta. U tome ima podršku nekih drugih stručnjaka, a i gotovo 65 odsto stanovnika primilo je nedavno buster dozu ili drugu dozu vakcine.

Vlada je ublažila restrikcije i poziva građane da se sami testiraju i ostanu kod kuće ako se razbole, što čine i neke druge zapadne zemlje kao što su Velika Britanija i Francuska.

U januaru je skratila izolaciju i karantin za školsku decu koja su bila u kontaktu sa zaraženima.

Dvir Aran, naučik Instituta za tehnologiju u Haifi, rekao je da ga to podseća na "železničku nesreću na usporenom snimku".

Drugi stručnjaci, pak, pozdravljaju to što se građanima prepušta veća odgovornost, tvrdeći da će bilo kakve restrikcije imati tek ograničen uticaj na širenje jako zarazne omikron varijante virusa. Vlada ne bi trebalo da vodi vrtić, da se brine da ostanete kod kuće kada ste bolesni", rekla je Jael Haviv-Jadid, šefica odeljenja za intenzivnu negu Medicinskog centra Šeba. "Budite odgovorni. Nosite masku i vakcinišite se", rekla je.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track