BREJVIK OSTAJE IZA REŠETAKA: Masovnom ubici odbijen zahtev za uslovno puštanje na slobodu
Foto: Ole Berg-Rusten / AFP / Profimedia

ubio 77 ljudi

BREJVIK OSTAJE IZA REŠETAKA: Masovnom ubici odbijen zahtev za uslovno puštanje na slobodu

Planeta -

Masovnom ubici Andersu Brejviku odbijen je zahtev za uslovno puštanje na slobodu. Norveški okružni sud danas je presudio da Brejvik, neonacista koji je ubio 77 ljudi, mora ostati u zatvoru, javlja Skaj njuz.

Brejvik (42) je tvrdio da se odrekao nasilja i zatražio je uslovni otpust, deset godina pošto je osuđen na kaznu 21 godine zatvora koja se može produžiti ako se oceni da je opasan za okolinu.

Tvrdio da će se za neonacističke ideje boriti mirnim putem

Podsetimo, 22. jula 2011. desničarski ekstremista je prvo detonirao bombu blizu zgrade vlade u Oslu, ubivši osmoro ljudi, a zatim je ubio 69 osoba, većinom mladih, pucajući iz vatrenog oružja po letnjem kampu laburističke omladine na ostrvu Utoji.

0277765876, Anders Brejvik, Norveška, masovni ubica
foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Pre nekoliko nedelja je izjavio da se odrekao nasilja i da će se i dalje boriti za neonacističke ideje, ali mirnim putem.

U manifestu koji je objavio uoči napada 2011. Brejvik javno priznaje da će suđenje iskoristiti kao platformu za širenje svoje ideologije.

Troje sudija pozdravljao nacističkim pozdravom

Pred troje sudija u Skienu pozdravljao je nacističkim pozdravom, mahao porukama ispisanim na papiru i držao duge ideološke tirade.

Kaznu koja mu je izrečena 2012. prati odredba o najmanje deset godina zatvora pre nego što sme da podnese zahtev za uslovni otpust, što je u to vreme bio maksimum.

U načelu, uslovno puštanje može da traži svake godine.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track