ZBOG TUČA BANDI NEMA POSETA AMERIČKIM ZATVORIMA: Drastična mera saveznih vlasti u SAD
ilustracija, Foto: Profimedia

opasno

ZBOG TUČA BANDI NEMA POSETA AMERIČKIM ZATVORIMA: Drastična mera saveznih vlasti u SAD

Planeta -

Svi savezni zatvori u SAD zatvoreni su nakon što su u tuči bandi ubijena dva zatvorenika u ustanovi u Teksasu. Dva druga zatvorenika su u ponedeljak teško povređena u nasilju u visoko zaštićenom objektu Bjumont, saopštili su Federalni zatvori (BOP).

U kancelariji su rekli da moraju da reaguju sa „dosta opreza“, dodajući da je zatvaranje privremena mera. Nije uobičajena praksa da se takva mera donese za ceo federalni zatvorski sistem. Većinu zatvora u SAD drže pojedine države, a ne savezna vlada. Savezna vlada vodi 134 objekta u kojima se nalazi 150.000 zatvorenika širom Sjedinjenih Država.

Kada se zatvori dodatno blokiraju, kao što je sada slučaj, to obično uključuje zatvaranje zatvorenika u ćelije sa ograničenjem pristupa posetiocima. Kancelarija je u saopštenju saopštila da neće davati više detalja o svojoj odluci iz „bezbednosnih razloga”, dodajući da samo veruju da će ta mera biti „kratkotrajna”. Nasilje u Instituciji Bjumont u Teksasu navodno je uključivalo članove ulične bande MS-13, nasilne grupe osnovane u Los Anđelesu koja ima korene u Salvadoru. Tuča je izazvala zabrinutost u vezi sa nasiljem odmazde koje je pretilo da se proširi na druge zatvore i da eskalira u široko rasprostranjeni sukob bandi, preneo je AP.

Veruje se da meksička/salvadorska mafija ima oko 300 članova u zatvorskom sistemu Bjumont. Prema FBI, bandu čine sadašnji i bivši osuđenici koji zauzimaju moćne pozicije u objektima, nude zaštitu i prodaju drogu. Banda MS-13, koju su osnovali imigranti koji beže od dugog i brutalnog građanskog rata u Salvadoru, poznata je po ekstremnom nasilju. FBI procenjuje da grupa ima oko 10.000 članova u Sjedinjenim Državama, što je čini jednom od najvećih kriminalnih grupa u zemlji.

Kurir.rs/geopolitika.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track