DREVNI RATNIČKI ŠLEMOVI I OSLIKANE RUŠEVINE NAĐENE NA JUGU ITAIJE: Da li su ovo prinosi relikvija Atini, BOGINJI RATA i MUDROSTI!
Foto: Facebook / Parco Archeologico Paestum

arheologija

DREVNI RATNIČKI ŠLEMOVI I OSLIKANE RUŠEVINE NAĐENE NA JUGU ITAIJE: Da li su ovo prinosi relikvija Atini, BOGINJI RATA i MUDROSTI!

Planeta -

Arheolozi su na jugu Italije otkrili drevne ratničke šlemove i ruševine oslikanog zida od cigle koji je mogao da bude deo hrama posvećenog boginji Atini, izjavili su danas zvaničnici.

Italijanski ministar kulture Dario Frančeskini rekao je da su ostaci iskopani na popularnom arheološkom lokalitetu Velija, na mestu nekadašnjeg drevnog grada u oblasti Velika Grčka (Magna Graecia) koju su Grci naselili u osmom veku pre nove ere.

Lokalitet Velija se nalazi 40 kilometara jugoistočno od ostataka drevnog grada Paestum, poznatog po grčkim hramovima.

Nedavno završenim iskopavanjem u Veliji otkriveno je par šlemova u dobrom stanju, ostaci zgrade, vaze sa grčkim natpisom za "sveto" i metalni delovi predmeta koji bi mogli da budu oružje, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Direktor Državnih muzeja Masimo Osana, koji je dugo rukovodio iskopavanjima na arheološkom lokalitetu Pompeja, rekao je da područje istraženo u Veliji verovatno sadrži relikvije prinosa Atini, mitološkoj grčkoj boginji rata i mudrosti, posle ključne pomorske bitke u obližnjem Tirenskom moru.

Velija je poznata i kao dom drevne grčke škole filozofije, kojoj pripadaju Parmenid i Zenon.

Kurir.rs / Beta, Foto: Facebook / Parco Archeologico Paestum

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track