ISKANDERI STIGLI U BELORUSKE ŠUME! Kompletna raketna brigada snimljena na poligonu OSIPOVIČI! Zapad budno prati
Foto: Printscreen/Youtube

Priprema napada na ukrajinu ili vojna vežba

ISKANDERI STIGLI U BELORUSKE ŠUME! Kompletna raketna brigada snimljena na poligonu OSIPOVIČI! Zapad budno prati

Planeta -

Satelitski snimci sa poligona Osipoviči u Belorusiji koji su objavljeni rano jutros veoma su uznemirili Zapad. naime na fotografijama koje su napravili komercijalni sateliti vidi se da je u toj zoni razmeštena kompletna raketna brigada naoružana taktičkim balističkim raketama Iskander M i najverovatnije K.

Ono što zapadne analitičare zabrinjava posebno jeste što je sa tog poligona ako bi hipotetički došlo do sukoba u Ukrajini Varšava, Riga, Vilnjus, Lvov, Kijev i veći deo zapade Ukrajine bio bi u dometu ovih raketa.

Najveća briga dolazi od toga jer se zona koju pokrivaju ove rakete povećava u odnosu na onu koju je pokrivala 152. raketna brigada iz Kalinjingrada.

Zapadani vojni analitičari, upozoravali su da je tokom proteklih nedelja primećeno značajno vojno prisustvo u Belorusiji, gde su primećeni vojni šatori na svim lokacijama predviđenih za raspoređivanje u Belorusiji.

Inače priča o Iskanderima u Belorusiji nije nova beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko sredinom novembrta prošle godine je zapretio Zapadu, ako ne puste migrante da će tražiti od Ruske Federacije sa kojom se nalaze u odbrambenom savezu da kupe raketni sistem Iskander M. Sada je stigao, ali ne zbog migranata, nego zbog Ukrajine.

Međutim Rusija tvrdi da su u pitanju vojne vežbve dve zemlje, a ne priroema za napad na Ukrajinu i da gomilanje snaga nema nikakve veze sa tim.

Iskander

"Iskander" je dostupan u nekoliko verzija: u tri verzije za rusku vojsku - "Iskander M" dometa 400 km i "Iskander K" sa 5.000 km dometa, kao i "Iskander E" - izvozna verzija dometa 280 km, koja je uvedena u operativnu upotrebu 1999. godine. Razlog ovakvo malog dometa izvozne verzije "Iskandera" nalazi se u tome što Rusija poštuje zabranu izvoza raketa dometa većeg od 300 kilometara.

Kurir,.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track