DAN MRMOTA U PENSILVANIJI: Poznati glodar Fil predskazao koliko će još zima trajati! Evo kada stiže proleće VIDEO
Foto: Printscreen YT/NBC News

izašao iz jazbine

DAN MRMOTA U PENSILVANIJI: Poznati glodar Fil predskazao koliko će još zima trajati! Evo kada stiže proleće VIDEO

Planeta -

Najpoznatiji mrmot na svetu pod imenom Fil izašao je danas iz svoje jazbine u američkom gradiću Panksatoni u državi Pensilvanija i ugledao svoju senku, što znači da ako verujete u sposobnost mrmota da predvidi vreme - čeka nas još šest nedelja zime.

Iako Fil nema diplomu iz meteorologije, svake godine 2. februara Sjedinjene Države prate njegovo predviđanje.

Legenda kaže da ako Fil vidi svoju senku, biće još šest nedelja zime, a ako ne, proleće će stići ranije. Godine 2021. mrmot je video svoju senku, što je trebalo da najavi još šest nedelja hladnoće.

Ispostavilo se da je bio samo upola u pravu, prema Nacionalnim centrima za informacije o životnoj sredini, odeljenju Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, koja upravlja "jednom od najvećih arhiva atmosferskih, priobalnih, geofizičkih i okeanskih istraživanja na svetu".

"Susedne Sjedinjene Države su zabeležile temperature ispod prosečnih u februaru i iznad prosečnih u martu prošle godine. Fil je bio 50/50 u svojoj prognozi", saopštio je NCEI.

Filov prognoze nisu savršene, napominje agencija. "U proseku, Fil je uspeo u 40% prognoza u poslednjih 10 godina", rekao je NCEI.

Međutim, Filovi fanovi se ne slažu. Na njegovoj veb stranici se kaže da je "izvanredni predskazatelj vremena", "tačan u 100% slučajeva".

Mrmotove prognoze su deo tradicije koja datira još od 1887. godine. Dan mrmota se obeležava širom Amerike, ali je ovaj u Panksatoniju u Pensilvaniji najpoznatiji zbog filma ''Dan mrmota'' iz 1993. godine u kojem u glavnoj ulozi glumi Bil Mari.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track