POSLE BAJDENA I BORIS RASPOREĐUJE VOJSKU: Ove britanske jednice zbog Rusije jačaju granicu NATO na istoku Evrope!
Foto: Peter Nicholls / News Licensing / Profimedia

kriza

POSLE BAJDENA I BORIS RASPOREĐUJE VOJSKU: Ove britanske jednice zbog Rusije jačaju granicu NATO na istoku Evrope!

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden dao je zeleno svetlo da krene raspoređivanje američkih trupa u okviru snaga za brzo regaovanje na istoku Evrope, zbog pojačane opasnosti od ruske agresije.

Raspoređivanje je dokaz podrške saveznicima u NATO-u koji se osećaju ugroženi ruskim vojnim potezima u blizini Ukrajine, rekli su zvaničnici.

Putem raspoređivanja pošli su i Britanci. To je pred svoj put u Ukrajinu saopštio i britanski premijer Boris Džonson, koji je raspoređivanje oko 1.000 britanskih vojnika definisao kao "ojačavanje istočne granice Evrope koja je suočena sa rastućom ruskom agresijom".

O svojoj nameri London je obavestio NATO sa kojim će biti finalizovano konkretno o britanskim vojnim planovima kako će jednice koje namerava Ministarstvo odbrane zauzeti svoje pozicije i da li će biti konsenzusa u okviru alijanse o ovom razmeštaju.

„Ovaj paket bi poslao jasnu poruku Kremlju – nećemo tolerisati njihovu destabilizujuću aktivnost i uvek ćemo stajati uz naše NATO saveznike. Ako predsednik Putin izabere put krvoprolića i uništenja, to će biti tragedija za Evropu. Ukrajina mora biti slobodna da bira sopstvenu budućnost. Naredio sam našim oružanim snagama da se pripreme za raspoređivanje širom Evrope sledeće nedelje, osiguravajući da smo u mogućnosti da podržimo naše NATO saveznike na kopnu, na moru i u vazduhu.

Raspored britanskih trupa u Evropi

Prema planu koji je predstavio Boris Džonson jednice koje će biti raspoređene na istoku Evrope u cilju jačanja odbrane od ruske agresije su sledeće: 45 komandosa SBS kraljevskih marinaca, 26. kraljevskog artiljerijskog puka, trupe kraljevskih vezista, 47. Kraljevski artiljerijski puk koji upravlja stražarom 6 RAF teških helikoptera Činuk, Eskadrila RAF lovaca Tajfun, patrolni brod HMS Trent i razarač Tipe 45 HMS Diamond.

Ono što je za sad poznato radi se oko 1.200 pripadnika i radi se o specijalistima za planinsko ratovanje i delovanje u arktičkim predelima, 45 puka komandosa kraljevske mornarice, artiljerce iz 26. puka koji su naoružani sistemima MLRS. Među ovim jednicama se nalaze jednice za elektronsko i sajber ratovanje Kraljevskih vezista, medicinari, šet teških transportnih helikoptera, eksadrila borbenih aviona Tajfun i ratni brodovi koji će biti upućeni u Crno more.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track